Emil Poulsen kan noget særligt med et kamera, og derfor er han blandt de nominerede til årets talentpris for unge i Furesø Kommune.

Emil Poulsen kan noget særligt med et kamera, og derfor er han blandt de nominerede til årets talentpris for unge i Furesø Kommune.

Furesø er fuld af unge talenter

For niende gang uddeler Furesø Kommune årets talentpris for unge, der har markeret sig enten indenfor idrtæt eller kultur

Det var en glad og inspireret dommerkomité, der for nylig gennemgik indstillingerne af de ialt 20 kandidater til talentprisen. Flere end 40 borgere har været på tasterne for at hylde et ungt talent i deres omgangskreds.

Både basketball, skrivekunst, skuespil, kaproning og udspring var blandt disciplinerne hos de indstillede kandidater – og mere til. Der var også flere grupper imellem – og en fin fordeling på køn og alder indenfor de 13-19 år. Hvor der de tidligere år ofte har været en overvægt af idrætsudøvere, er det i 2019 i høj grad de kreative talenter, som er blevet indstillet – og med en klar hovedvægt indenfor skuespil.

Og de nominerede er...

Astrid Buch Leander, skrivekunst: Astrid er 13 år og trods sin unge alder et lysende talent indenfor litteratur. Hun skriver et smukt, poetisk og klart sprog, der bærer præg af at hun læser meget og formår at omsætte det til sit eget. To gange har hun deltaget i novellekonkurrencen under Herlufsholms Fantasy bogmesse – begge gange er hun gået videre som vinder af Furesødelen, og i år blev hun nummer to på landsplan.

I 2018 var Astrid sommerelev på Furesø Forfatterskole, og bidrog til novellesamlingen ”Furesøfortællinger 9” med den klare og visionære novelle ”Tidens Mellemrum”. Her folder hun en verden ud, hvor vi kommer hen efter døden, og hvor vi kan fordøje livet indtil vi lader os føde igen. Med sine dybe og skæve tanker åbner hun vores øjne for andre verdener og tankegange. Hun er ikke bare poetisk og kreativ, men har også modet til at dele sine tanker med os andre.

Astrid Buch Leander er en særdeles talentfuld ung forfatter.

Astrid Buch Leander er en særdeles talentfuld ung forfatter.

Team Octavia, Grand Prix gymnastik. Team Octavia består af ti piger i alderen 14-17 år, der siden 2015 har stillet op i nationale og internationale konkurrencer i Grand Prix gymnastik og AGG (Æstetisk Gruppe Gymnastik). De har arbejdet intensivt de seneste år, for at opnå deres mål og drømme. I november 2016 blev holdet udtaget af et internationalt dommerpanel til at repræsentere Danmark i aldersgruppen 12-14 år. Det gjorde de både i Estland og Finland i 2017, og samme sæson fik de to bronzemedaljer i Grand Prix Gymnastik i DK.

I 2017 rykkede holdet op i juniorrækken og blev udtaget til at repræsentere Danmark i AGG. Det betyder deltagelse i EM i Estland i maj samt VM i Ungarn, juni 2018. I sæson 2017/18 har Team Octavia desuden vundet sølv og bronze i en international konkurrence i Sorø. Også i år er de udtaget til VM i Spanien og Bulgarien i maj 2019. Team Octavia har netop vundet DM i Grand Prix gymnastik i Greve.

Holdets passionerede og disciplinerede piger er store forbilleder for de yngre gymnaster i Farum Gymnastikforening, fordi de viser, hvad hårdt arbejde, fællesskab og vilje af stål kan føre til. De markerer sig både individuelt og som hold, og flere af dem er instruktører for de yngre Grand Prix gymnaster.

Gymnasterne på holdet er: Louise Walsøe Torup, Karina Kilhof, Frida Lise-Lotte Pirovano, Sasha Rose Bruun, Signe Lange Nielsen, Sidsel Kruse Larsen, Mathilde Albæk Jessen, Nadia Østergaard Jørgensen, Xenia Wenøe og Jasmin Smith. Instruktører: Mathilde og Caroline Pichat.

Team Octavia består af ti piger i alderen 14-17 år, der siden 2015 har stillet op i nationale og internationale konkurrencer i Grand Prix gymnastik og AGG (Æstetisk Gruppe Gymnastik).

Team Octavia består af ti piger i alderen 14-17 år, der siden 2015 har stillet op i nationale og internationale konkurrencer i Grand Prix gymnastik og AGG (Æstetisk Gruppe Gymnastik).

Emil Poulsen, fotografi: Emil er 18 år og dedikeret fotograf og filmfotograf. Han er selvlært og har siden han færdiggjorde 10. klasse på Marie Kruse Skole fulgt sin drøm om at blive dykkerinstruktør og fotograf. Han er optaget af naturen, elementerne, årstider, dyr, og frem for alt menneskets forhold til naturen. Hans dyrefotografier er imponerende i skarphed, vinkel og præcision, og han fanger på imponerende vis flygtige motiver, der bringer beskueren helt tæt på dyrene.

Emils korte videoer er intense, tænksomme og kredser også om menneskets forhold til naturen. Interessen for naturen er forstærket af et stort engagement i klima og bæredygtighed. Gennem sin dykkeraktivitet er han desuden blevet opmærksom på plastikforureningen af verdenshavene. Han er drevet af en stor nysgerrig eftertænksomhed, der giver hans billeder og film en menneskelig dybde og taler til os alle på tværs af tid og sted.

Nikolaj Nording-Grooss, skuespil: Nikolaj er 15 år og har deltaget i Teatergruppen Syvstjernens forestillinger siden 2014. Han er gennem årene blevet mere og mere imponerende i sine replikker og i timingen af dem. Nikolaj har udviklet sit talent gennem forskellige karakterer – senest i år som borgmester Bond. Han leverer ikke blot overbevisende præstationer, men er også opmærksom på sine medspillere og skaber flot samspil og god stemning.

Nikolajs evner banede sidste år vejen for hans deltagelse i den populære ungdomsserie ”Klassen” på DR, hvor han i den aktuelle sæson spiller rollen som Christian. Som noget helt unikt er han desuden blevet udpeget af STV productions som medlem af forfattergruppen på de kommende sæsoner, hvor han skal bidrage med et ungt perspektiv.

Nikolajs præstation i ”Klassen” har åbnet flere døre, herunder en række Social Media produktioner i forbindelse med ”Klassen” og et tilbud om praktik hos DR. Ved dette års MGP spillede han desuden rollen som Mads Steffensen i en sketch, og han har deltaget i prøveoptagelser til en ny serie, der er blevet købt af DR. I sin tid på DR har Nikolaj gennemgået en enorm udvikling, og han har en unik forståelse for dramaturgi og for udformningen af den gode historie.

Nikolaj Nording-Groos er nomineret for sit talent for skuespil.

Nikolaj Nording-Groos er nomineret for sit talent for skuespil.

Maj Trolle, udspring: Maj er 14 år og har gået til udspring siden hun var otte år gammel – først som supplement til fodbold, siden helligede hun sig udspring som primære sport. Det har for alvor sat skub i karrieren, da Maj i de seneste år kun har vundet første og andenpladser ved årgangsmesterskaberne.

Maj har repræsenteret Danmark ved de nordiske juniormesterskaber i 2017. Ved 12 timers ugentlig træning med udspring i svømmehallen, tørtræning i trampolin- og springhal samt styrketræning, udvikler hun sig med udfordrende spring i sine serier på 1- og 3m vipperne. I årgangsgruppen 14-15 år er konkurrencen meget hård i de nordiske lande. Ved et stævne fornylig i Stockholm præsterede hun en 5 plads, hvor alle over hende havde deltaget i, eller var udtaget til Europæiske juniormesterskaber.

Udover de fire dages ugentlig træning deltager hun i træningssamlinger, træningslejre og rejser med Farum Familie Svøm til stævner i udlandet. Maj er desuden en god kammerat og humørspreder på sit hold, der hjælper de yngre med at lære vanskelige spring.

Maj er 14 år og har gået til udspring siden hun var otte år gammel

Maj er 14 år og har gået til udspring siden hun var otte år gammel

Clara Hornnæss & Kristine Søndergaard, kaproning: Roklubben Furesø har indstillet de to unge talenter Clara og Kristine, der har roet sammen siden 2018 i flere forskellige bådtyper, herunder dobbeltsculler (2x) og på ungdomslandsholdet i dobbeltfirer (4x). Clara er 16, Kristine 17, og begge piger er Team Danmark godkendte. Clara og Kristine blev i 2019 udtaget til U19 ungdomslandsholdets bruttotrop, hvor de ror for en udtagelse til junior VM i Tokyo i dobbeltscoller.

Udtagelsen skyldes de mange flotte resultater, de har opnået: I 2018 blev de årgangsmestre i Junior B (DM for 14-16-årige), fik andenplads ved DM i Junior A 2x og med U18 ungdomslandsholdet fik de fjerde og andenplads ved Baltic Cup i Polen i 4x dobbeltfirer. I indendørsroning blev Clara i 2018 Sjællandsmester i U16, mens Kristine tog titlen som Europa- og Danmarksmester i U18 letvægt. I slideroning fik de henholdsvis andenplads i 2-slide sammen, førsteplads i 4-slide og 8-slide, hvor de roede med og mod piger fra hele landet.

De træner 7-8 gange ugentligt og er både vedholdne, fokuserede og gode forbilleder for andre unge, blandt andet som instruktører ved sommerferieroning.

Clara Hornnæss og Kristine Søndergaard er netop udtaget til EM.

Clara Hornnæss og Kristine Søndergaard er netop udtaget til EM.

Du kan give en stemme

Torsdag den 13. juni klokken 17 uddeles talentprisen. Det sker i Farum Kulturhus. Hvem der får hovedprisen afsløres først ved prisoverrækkelsen, men frem til 20. maj klokken 12 kan du anbefale din favorit. Send din anbefaling af en af de seks nominerede, og send den med en god begrundelse til ungttalent@furesoe.dk , så kan du være med til at påvirke processen. Det er dog dommerkomitéen, der tager den endelige beslutning om, hvem der får prisen.

hhs

Publiceret 11 May 2019 07:00

Gratis film med Farum Jazzklub

arrangement Gratis filmforevisning ved Farum Jazzklub inviterer til gratis filmforevisning for medlemmer i Grafen i Farum Kulturhus torsdag 21. november kl. 18.

Her viser man 'Round Midnight', en film om Dexter Gordon fra 1986.

Filmen er en Hollywood-produceret spillefilm der handler om Jazz og jazzmusikere i slutningen af 1950'erne. Dale Turner, der et jazzgeni på en saxofon, har svært ved at blive anerkendt i hjemlandet USA. Han flytter derfor til Paris, hvor han bliver venner med musikelskeren Francis, der designer plakater.

Filmen er både humoristisk og rørende og rummer mange musiske indslag med datidens musikere. I filmen medvirker bl.a Mads Vinding, Palle Mikkelborg, Herbie Hancock, John McLaughlin, Wayne Shorter, Ron Carter og flere andre.

Filmen viser omkostningerne ved en kunstnerisk aktivitet der er så intens og krævende, men samtidig er den en hyldest til det frigørende og inspirerende i jazzen.

Filmen er med engelsk tale og ikke tekstet.

jesl