"Nogle siger, at vi laver det, som kirken tilbød i gamle dage; vi griner, græder, og laver håndarbejde. Det er sjovt at være mange, kvinderne er også vant til at være i større grupper", forklarer Henriette Rolf Larsen om et nyt integrationsprojekt. Pressefoto

Indvandrerkvinder skal integreres gennem håndarbejde og samvær

DOF Furesø inviterer fra august kvinder med ikke-vestlig baggrund til at deltage i et integrationsprojekt, hvor håndarbejde, hygge og socialt samvær er nøgleordene. Arrangørerne søger danske kvinder som mentorer til kurset

Af
Anne Mette Ahlgreen

En en gang om ugen sidder en flok kvinder fra flere forskellige kulturer bøjet over deres håndarbejde, mens de hygger sig, taler dansk sammen og griner. En række danske kvinder fra Furesø fungerer som mentorer og får selv stor glæde af at lære kvinderne fra forskellige kulturer at kende.

Den form for integration var i Allerød så vellykket i 2016-2018, at Furesø Fritidsskole under Dansk Oplysningsforbund (DOF) gentager succesen i år. Formålet med kurset er at motivere kvinder med ikke-vestlig baggrund til at deltage i fritidsaktiviteter – sammen med lokale danske kvinder.

Projektet i Allerød hjalp 60 kvinder

"Vi fik danske håndarbejdslærere og kvindelige ledere fra virksomheder til at hjælpe på kurset. Vi hjalp dem, når der var noget, de ikke forstod på deres danskkursus og eller til møder på skolen. Vi talte om, hvordan man lærer nogen at kende, for mange af dem sad isoleret derhjemme,” fortæller Henriette Rolf Larsen, der var designer og underviser på kurset.

Varige venskaber

”Vi fandt ud af, at de danske kvinder også fik en masse ud af det. De lærte om andre kulturer, og de kom til at holde meget af de etniske kvinder. Derudover var de glade for håndarbejde og havde samme interesse for at hækle og brodere,” fortæller hun.

”De danske kvinder får meget kærlighed, varme og nærhed fra de etniske kvinder. Det tror jeg ikke, de havde regnet med. En af de danske kvinder sagde, at hun før kurset aldrig ville have hilst på en kvinde med tørklæde, men i dag løber hun hen for at hilse på hende, hun er mentor for, når hun ser hende i Brugsen. De etniske kvinder er meget omsorgsfulde, det kan vi lære noget af. Der er opstået varige venskaber mellem de danske og udenlandske kvinder,” fortæller Henriette Rolf Larsen, der tidligere har undervist på tilsvarende kurser og igen skal undervise på det kommende kursus i efteråret.

"Før kurset ville jeg aldrig have hilst på en kvinde med tørklæde. I dag løber jeg hen for at hilse, når jeg ser hende, jeg er mentor for i Brugsen"

Indholdet på det nye kursus bliver ligesom sidst stoftryk på sengetøj, kurve syet af tørresnor og plastikposer, filte, hækle og lave tasker af gamle broderier og smykker af genbrugsmaterialer. Kvinderne får et produkt med hjem, og de er selv med til at bestemme, hvad de vil arbejde med . Der bliver en maddag, hvor kvinder fra bl.a Afghanistan, Iran, Irak, Syrien, Somalia, Pakistan underviser i madlavning. På det forrige kursus var holdet på tur til Dronningens repræsentationslokaler.

Mentorer søges til nyt integrationsprojekt

Medarbejdere i Frivillighedscenter Furesø, der holder til i Paltholmterrasserne, har talt med etniske kvinder, som gerne vil være med i det nye projekt, så der skulle være grobund for at oprette endnu et integrationsprojekt. På grund af et tilskud fra Dansk Oplysningsforund og fra en udviklingspulje for Kulturministeriet, kan DOF tilbyde kurset gratis. Mange af kvinderne er arbejdsløse og har derfor ikke råd til at betale for et kursus.

"Vi brug for danske kvinder, som har lyst til at være mentorer. Man skal kun binde sig for en afgrænset periode, ikke for hele livet"

”Nu har vi brug for at fat i danske kvinder, som har lyst til at være mentorer for de etniske kvinder under projektet. Som deltager får man en mentorrolle i en periode, hvor man er mentor og hjælper kvinderne med at komme ud i samfundet, deltage i aktiviteter og vise dem, hvilke muligheder, der er i byen. De danske kvinder får et kort kursus i at være mentorer. Det handler om at være mentor i en afgrænset periode, man skal ikke binde sig for hele livet, siger arrangørerne fra Furesø Fritidsskole.

Målet er at få 15 danske kvinder og 15 kvinder med anden etnisk baggrund end dansk med i projektet. Normalt er et aftenskolehold på 15 personer, men i dette projekt er der brug for lidt flere for at få større variation og dynamik.

"Kommunen gav os idéen"

”Helt overordnet kom inspirationen til at lave et kursus fra et møde, hvor kommunen inviterede til at drøfte, hvordan vi får børn og voksne med anden etnisk baggrund end dansk til at blive aktive i foreningslivet og hjælp til at komme ud på arbejdsmarkedet. At komme ind i foreningslivet kan være en vej til at komme ud i samfundet, så det har været vores vej til at opfylde noget af det, kommunen gerne ville,” siger Lena Becker.

"Det at lave noget tredje fælles som håndarbejde giver en helt ny oplevelse, hvor man kan inspirere hinanden"

”Det er et sted at mødes på lige fod, der bliver talt dansk, og det at lave noget tredje fælles giver en helt ny oplevelse, hvor man kan inspirere hinanden, og de danske kvinder begynder at kunne lide de etniske kvinder,” fortæller Henriette Rolf Larsen.

”Kvinderne sidder og hækler med meget tynd tråd og laver fine broderier, de er meget mere tålmodige, end vi er. De fortæller, at de som børn har kigget på deres mormor, der sad med en håndsymaskine og har fået smidt stoffirkanter ned på gulvet, som de skulle sy sammen. Selvom de ikke kan så meget dansk, kan de godt vise andre, hvordan man gør. Håndarbejde giver sådan en ro, og man sidder og hygger sig sammen,” lyder det fra Henriette Rolf Larsen.

Kvinder kommer ud af isolation

”Det at vi som forening er med til at sætte fokus på det, som kommunen gerne vil, betyder, at vi kan være med til at løfte en opgave. Mange af kvinderne sidder isolerede derhjemme. På kurset får de nogle gode oplevelser, der opstår venskaber, og der er plads til at udvikle sig. Det giver lærdom for alle at sætte udenlandske og danske kvinder sammen,” mener Lena Becker.

"Vi kan gøre en forskel, for kvinderne bliver mere integrerede. Samtidig mister de danske kvinder fordomme og får også en god oplevelse. Nogle siger, at vi laver det, som kirken tilbød i gamle dage; vi griner, græder, og laver håndarbejde. Det er sjovt at være mange, kvinderne er også vant til at være i større grupper", forklarer Henriette Rolf Larsen.

Der vil blive afholdt et informationsmøde i Farum Kulturhus torsdag den 16. maj. Man kan også få information ved at ringe til Lizette Rasmussen på telefon: 61399764

Publiceret 13 May 2019 07:15