Farumkoret kan i år fejre 50 år. Allerede nu er der fuld gang i planlægningen af en stor jubilæumskoncert til december. Arkivfoto

Farumkoret kan i år fejre 50 år. Allerede nu er der fuld gang i planlægningen af en stor jubilæumskoncert til december. Arkivfoto

Farumkoret fylder 50 år: "Man bliver høj af at synge"

”Når sangen rigtig fungerer, så bliver man høj af at synge,” siger Ernst Frost, der har været medlem af Farumkoret i 16 år.

Af
Anne Mette Ahlgreen

Hvad får mennesker til at synge i det samme kor i årtier? Det gør glæden ved at sidde sammen med andre i en boble af vellyd og kammeratskab og muligheden for at glæde andre med koncerter.

I år fylder Farumkoret 50 år, og det markeres med en jubilæumskoncert 8. december, hvor koret bl.a. synger en festkantate, som er komponeret af korets dirigent Per Ratje.

”Man skal kunne lide at synge, det er den første forudsætning. Hvis man er så glad for at synge, at man gerne vil lægge flere stemmer på, er det en fordel,” siger Ernst Frost, mangeårigt medlem af Farumkoret og medlem af korets bestyrelse.

Man sidder i en boble af vellyd

"Det skønne ved at synge i kor er mere end en ting. Den klang, man sidder inde i, når man synger er dejlig. At opleve den vellyd er meget specielt. Nogle, der oplever det første gang, tror jeg, bliver stangforvirrede. De kan have svært ved at holde deres stemme, når der er tre andre stemmer ved siden af, men det skal ikke holde nogen væk fra koret", siger Ernst Frost, der sammen med sin kone Karen Marie er i gang med 16. sæson.

Ernst Frost og hans kone Karen Marie har i 16 sæsoner sunget med i Farumkoret. Det giver gode oplevelser og en masse gode venner. Privatfoto

Ernst Frost og hans kone Karen Marie har i 16 sæsoner sunget med i Farumkoret. Det giver gode oplevelser og en masse gode venner. Privatfoto

"Det fede er kammeratskabet. Der opstår et fantastisk kammeratskab, og man finder venner for livet. Der er flere, vi er kommet til at kende privat. Det er af meget stor værdi, at man er to om det og kan tage af sted sammen. Der afholdes stævner rundt omkring i landet, og Farumkoret er medlem af Kor 72 - en kororganisation for amatørkor. Karen Marie og jeg er med til en del af stævnerne, og det er udmærket, at vi kan tage afsted på weekend i Aarhus. Vi er opflasket med kor og har begge sunget siden 17-års alderen, dvs. i mere end 50 år," siger Ernst Frost og fortæller, at Farumkoret har et kvinde, som har været med siden midten af 70’erne.

"Når det rigtig fungerer, vil jeg sige, at man bliver høj af det. Så svæver man virkelig, når man tager hjem og får lyst til at komme igen,” siger det mangeårige medlem af Farumkoret.

"Dirigentens karakter betyder en hel del. Der har været 14 dirigenter på 50 år. Jeg har oplevet fem-seks af dem. Der er stor forskel på dem og måden, de leder koret på. Enhver dirigent kommer med hver deres favoritter, mht. hvad vi skal synge, nogle snakker meget, nogle forventer, at man skal kunne forstå dem, hvis de har sagt tre ord," forklarer Ernst Frost, der synger bas.

Klem et pelsdyr blødt

"Vores dirigent er en stor musikalsk begavelse, og så snakker han meget om musik og fortæller, hvordan vi skal forme musikken. Hans sprog er fyldt med billeder fra hverdagen. Den bløde måde at synge på skal ifølge ham være som at klemme på et pelsdyr, så man opdager, hvor meget hår og hvor lidt krop, der er på dyret. Det er meget berigende og illustrativt at få tingene forklaret på den måde," mener Ernst Frost.

"Vi synger et meget forskelligartet repertoire. Alle dirigenter har deres favoritter. Vi har haft udenlandske dirigenter fra Polen og Rusland, de kommer selvfølgelig med noget fra deres hjemland og er mindre tilbøjelige til at vælge noget dansk," siger Ernst Frost.

Man bliver høj af at synge

"Vores nuværende dirigent er pæredansk, og lige fornylig har vi sunget Schubert og en sang af Alberte. Det er meget forfriskende. Vi synger også noget, han har komponeret selv. Digtet Peters Jul kender de fleste som poesi, men hvor mange har hørt det sunget?," spørger Ernst Frost.

Alderssammensætningen i Farumkoret ligner mange andre kors. Den yngste er i starten af 50’erne, men de fleste er over 60 år.

"Vi mangler mænd"

"Vi lider under det traume som alle amatørkor lider under, vi kunne godt bruge flere mænd. Vi er pt. seks mænd ud af nogle og 30 medlemmer. Vi bør reklamere for os selv ved at lave gode koncerter. Vi sang f.eks. til en befrielseskoncert i Birkholm Kirkesal i Herlev 5. maj, og vi er inviteret til at synge i forbindelse med Valdemarsdag i Nørreskoven ved Furesø Bad 15. juni," fortæller Ernst Frost.

Farumkoret har faste koncerter om året - en om foråret og en til jul i Stavnsholtkirken i Farum, og ellers deltager koret, når nogen ønsker at høre det.

Publiceret 21 May 2019 10:07