Farumkorets dirigent Per Rathje er en erfaren herre. Han har dirigeret kor i snart 40 år, og han elsker det. Privatfoto

Farumkorets dirigent Per Rathje er en erfaren herre. Han har dirigeret kor i snart 40 år, og han elsker det. Privatfoto

Per Rathje står i spidsen for 50 år gammelt kor: "Plejer er manet i jorden"

Som dirigent for et gammelt kor som Farumkoret skal man i starten kæmpe med, hvordan koret plejer at gøre. Men så stormer det frem, siger Per Rathje, der er dirigent for det 50 år gamle Farumkoret.

Af
Anne Mette Ahlgreen

Farumkorets dirigent Per Rathje er en erfaren herre. Han har dirigeret kor i snart 40 år - har selv startet fire kor og dirigeret en lang række andre kor. Hans erfaring med at komme som ny dirigent til et gammelt kor gentager sig gerne:

”Når man kommer til gammelt kor som Farumkoret, skal man i starten slås med, hvad de plejer at gøre. Det tager som regel et halvt til et helt år, før de bliver overbevist om, at det jeg siger, kommer til at lyde bedre,” forklarer Per Rathje.

Men når tilpasningsperioden er overstået, sker der noget positivt:

”Så stormer det frem, og det bliver heldigvis tit suppleret af publikum, der kommer og siger: ”Hold da op, I er da blevet meget bedre end sidste år!”

”I løbet af indkøringsperioden bliver korets klang, intonation og fraseringer bedre. Frasering er den måde, man synger en frase på. Nogle kor synger med betoning på hver stavelse, men sådan vil ingen læse et digt op. Så jeg lærer dem at lytte til sig selv og prøver at få dem til at reflektere over, hvad de synger,” siger han og fortsætter:

”Jeg spørger f.eks.: Lyder det bedre eller værre på den her måde? Så der er en selvevaluering i det. ”I kan gøre sådan, men man kan også gøre sådan,” og så kan de reflektere over det. Det er en længere proces, men det giver så meget belønning i den sidste ende, og korsangerne oplever også, at de kan mere selv”.

Professionelle amatører

”Jeg vil betegne Farumkoret som et professionelt arbejdende amatørkor. Det kan godt være, at det består af større og mindre stemmer, men kormedlemmerne kommer til prøverne, de kommer til tiden og gør deres bedste, når jeg instruerer. De udviser entusiasme over for korarbejdet og kigger på noderne derhjemme. Inden for det seneste år er koret blevet så meget mere professionelt. Sangerne er meget positive, entusiastiske lyttende og opdager, at resultatet bliver bedre, hvis de prøver at gøre det, jeg siger. Og så bliver de enormt glade, når flere gerne vil høre dem til koncerter” fortæller Per Rathje.

Koret har i år fået flere koncerter end de sædvanlige to. Det første halvdel af 2019 skal koret synge tre koncerter, en forårskoncert, en befrielseskoncert 5. maj og en koncert 15. juni ved Farum Sø i anledning af Dannebrogs 800 års jubilæum.

”Det er skønt at lave noget nyt med et kor i stedet for at lave det samme, som det har gjort i årtier, og det er dejligt, at sangerne er med på det”, siger en tilfreds korleder.

Tidligere har Per Rathje bl.a. været korleder af Blågård Kammerkor, Kammerkoret Musika, Frederiksberg Kammerkor, Sjølund Kammerkor og en lang række andre kor, ligesom han har taget et hav af efteruddannelsesforløb.

Fik lysten i Jugoslavien

Interessen for kormusik startede i en ung alder for Per Rathje. Han startede sit første kor, da jeg var 21, og snart fylder han 60.

”Jeg sang i et kor, som var 14 dage i Jugoslavien, og der begyndte jeg at tænke: ”Nej, hvor må det være sjovt at dirigere et kor,” siger Rathje.

Han søgte ind på musikvidenskab på Københavns Universitet, og senere kom han ind på Musikkonservatoriets Kor- og Orkesterlinje og fik en fornem musikuddannelse.

”Det var Danmarks næst dyreste uddannelse dengang, for vi havde et øve-kor og et øve-orkester, en fantastisk lærer, og jeg fik en masse undervisning i cello, fløjte, slagtøj, sang, pædagogik, direktion og partiturspil”, fortæller den erfarne korleder.

”Mange dirigenter, der har taget den uddannelse, er i vælten i dag, blandt andre Michael Bøjesen, der har været dirigent for Radioens Pigekor og som nu er operachef i Sverige. Men den uddannelse er blevet sparet væk, så mange korledere kommer i dag fra gamle de gamle østlande Finland og Sverige, hvor man stadig bruger penge på uddannelse,” siger Per Rathje.

Heldigvis har Farumkoret glæde af en korleder med den fine dirigentuddannelse.

Publiceret 23 May 2019 05:00

Tyven brød vinduet op på første sal

politi Døgnrapporten fra Nordsjællands Politi kan berette om to indbrud fra Furesø Kommune. De er begge begået i Farum.

Tyv stjal sølvtøj og smykker

På Sommersvej er der mellem klokken otte og klokken 18.55 den 10. december brudt et vindue op til en villa. Vinduet var i første sals højde. Her er det ikke gjort op, hvad der er stjålet endnu.

Det er der til gengæld ved et indbrud på Dorthesvej, hvor der er brudt et vindue op på et tidspunkt mellem klokken 7.30 og klokken 18 den 10. december. Her er der stjålet smykker.

Se nogle af de historiske billeder her:

Kirke Værløse Kalenderen er sat til salg

styr på dagene Kirke Værløse og Omegns Husmoderforening er klar med 2020-udgaven af Kirke Værløse Kalenderen. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse, der også fortæller, at interesserede kan købe kalenderen i Meny på Værløse Bymidte. Butikken sælger kalenderen helt uden fortjeneste.

"Vi er meget glade for den støtte, vi får fra Meny, der uegennyttigt bakker op om vores forenings aktiviteter," siger formand for husmoderforeningen Charlotte Søllner Hernø i pressemeddelelsen.

Den lille by havde tilbage i tiden adskillige købmænd, kolonialvareforretninger, en slagterbutik, egen bager, rejsebiograf og en kro med keglebane.

"Der er brugt adskillige dage på at finde interessante billeder i Furesø Kommunes stadsarkiv i Farum. Og indsatsen har givet pote. Der er bl.a. fundet fotos af den smukke rejsestald, som lå på Bygaden mellem nummer 19 og 23, af vandtårnet omgivet af marker op til 'Olsens funkisvilla' og af de bygninger, der lå til højre og til venstre for hovedindgangen til Kirke Værløse Kirke, ligesom der er fundet et foto af mejeriet, de lå på det, der engang hed Stationsvejen, men som nu hedder Knud Hjortøs Vej," skriver foreningen.

Der er trykt et mindre oplag, og salget skal støtte husmoderforeningen. Den kan bestilles på www.husmoderforening.dk eller - som sagt - købes i Meny.

Bestil kalenderen på www.husmoderforening.dk eller køb den i Meny i Værløse.

jbt