"Folketingsvalget handler om Danmarks fremtid, og der er langsigtet vækst og flere private arbejdspladser en forudsætning for velfærden", siger Sophie Løhde (V), innovationsminister. Foto: Helene Holm Stolle

Sophie Løhde: "Jeg er i politik, så længe jeg ikke kan lade være"

"Sundhedspolitikken er helt klart min hjertesag, men det er ikke ensbetydende med, at jeg ikke har øje for andet", siger innovationsminister Sophie Løhde (V) her halvvejs i valgkampen

Af
Helene Holm Stolle

Hun er kendt som en seriøs politiker - nogen siger endda benhård. Men hvis hun skal beskrive sig selv, Sophie Løhde, så er det hendes bløde side, hun fremhæver først. Fordi hun gerne vil lytte til andre mennesker.

"Jeg har altid sat en ære i at lytte til andre og formå at samarbejde fremfor at bekrige hinanden. Så på den måde er jeg nok lige så blød, som jeg er hård. Men jeg er meget ambitiøs og arbejder hårdt på at gennemføre det, jeg har sat mig for", fortæller hun til Furesø Avis her halvvejs i valgkampen frem til folketingsvalget den 5. juni.

17 års erfaring

Sophie Løhde er 35 år, alligevel har hun mere end 17 års politisk erfaring - de seneste 12 år fra Folketinget. Og med en politisk aktiv mor, der endda i en årrække var borgmester - for Venstre - i Birkerød, kunne man godt fristes til at tro, at det var en barnedrøm for Sophie Løhde at gå ind i politik. Men helt sådan var det ikke.

"Jeg har aldrig hverken drømt om det eller planlagt det, men da interessen var der, kom det nok bare snigende", fortæller Sophie Løhde, der de seneste fire år har været minister, først sundhedsminister og nu innovationsminister. Men vi bliver lige hængende ved fortiden et par linjer endnu, for den tegner nemlig et billede af en kvinde, der ved, hvad hun vil.

De seneste 12 år har Sophie Løhde siddet i Folketinget - de seneste fire år som minister.

De seneste 12 år har Sophie Løhde siddet i Folketinget - de seneste fire år som minister. "For mig er det et kæmpe privilegie at få lov til at være minister", siger hun. Foto: Helene Holm Stolle

I de helt unge år prøvede Sophie Løhde at søge andre vegne end Venstre-politiken, hun var endda i erhvervspraktik i 9. klasse hos et folketingsmedlem fra Socialdemokratiet, men derefter måtte hun 'lade være med at bilde sig ind, at hun mente noget andet end sin mor', fortalte hun i et interview i Alt for Damerne sidste sommer, og meldte sig derfor ind i Venstre. Da hun fyldte 18 stillede hun op til Amtsrådet - og blev valgt ind som den yngste nogensinde. Siden da er det gået slag i slag, og nu er hun altså igang med sin fjerde valgkamp til folketinget.

"Men jeg har stadig ingen karriereplan. Jeg er med i politik, så længe jeg ikke kan lade være", siger hun.

Tiden som sundhedsminister har helt klart sat sine spor hos Sophie Løhde.

"Sundhedspolitikken er min hjertesag, men det er ikke ensbetydende med, at jeg ikke har øje for andet. Folketingsvalget handler om Danmarks fremtid, og der er langsigtet vækst og flere private arbejdspladser en forudsætning for velfærden", siger hun og tilføjer samtidig, at hun er godt træt af valgkampens 'ulidelige strøm af nemme løsninger, der kun kan sætte gode tider over styr'.

"Penge er ikke noget, vi plukker ned fra træerne, så den økonomiske ansvarlighed er virkelig et vigtigt tema for mig. Samtidig skal vi finde penge til sundhedsvæsnet, vi skal have uddannet 2.000 ekstra sygeplejersker og gøre det mere attraktivt at blive praktiserende læge, ligesom akutberedskabet skal styrkes", lyder det fra Sophie Løhde, der også går til valg på, at det skal kunne betale sig at gå på arbejde, ligesom udlændingepolitikken skal være fast men fair.

"Vi har styr på asyltilstrømningen, så nu kan vi bruge flere penge på velfærd i stedet for højere sociale ydelser til arbejdsløse indvandrere og flygtninge. Danmark skal være åbent for de, der vil og kan forsøge sig selv - det danske erhvervsliv har nemlig brug for arbejdskraft", siger Sophie Løhde.

Christiansborg-fnidder

Selvom Sophie Løhde elsker politik, så lægger hun heller ikke skjul på, at det er benhårdt - også personligt.

"Jeg kan godt blive træt af al den Christiansborg-fnidder, der er og også det stigende mediepres. Der er fokus på alt døgnet rundt, og det gør tit, at der er fokus på alt for meget uden substans", fortæller Sophie Løhde og forklarer, at hun er god til at tømme hovedet sammen med sin kæreste og hans datter.

"Vi er rigtig gode til stort set ikke at tale politik derhjemme, og det er nok sådan, jeg lader op", siger hun.

I det hele taget er Sophie Løhde god til at skille sit politiske og private liv - og netop af den årsag har hun også takket nej til at medvirke i populære tv-programmer som Vild med Dans og Kender du Typen?

"Det overskrider simpelthen min grænse, og jeg ville have det svært ved at være med i et underholdningsprogram fredag aften og kort efter sidde til alvorlige forhandlinger som toppolitiker. Det hænger ikke sammen for mig", siger hun med et smil.

Fortrøstningsfuld

Smilet er der også, da talen falder på meningsmålingerne, der lige nu ikke ser alt for positive ud for blå blok. Men det tager Sophie Løhde roligt - måske på grund af sine mange års erfaring.

"Jeg løber ikke efter meningsmålingerne - men enhver politiker, der siger, de ikke læser meningsmålingerne, lyver. Men der er stor forskel på at læse dem og lade sig styre af dem", siger Sophie Løhde og tilføjer, at hun er fortrøstningsfuld for et godt resultat ved valget.

"Vi kæmper i hvert fald for det", siger hun og lægger ikke skjul på, at det selv for en garvet politiker som hun, er hårdt at føre valgkamp.

Publiceret 27 May 2019 05:00