Det var nødvendigt for Margaret Atabong at lære at cykle for at kunne arbejde som Sosu-medhjælper. Foto: Anne Lønstrup

Det var nødvendigt for Margaret Atabong at lære at cykle for at kunne arbejde som Sosu-medhjælper. Foto: Anne Lønstrup

Frivilligcenter Furesø hjælper integrationen: Margaret fra Cameroun lærte at cykle - og så fik hun job

For at kunne komme i praktik som Sosu-medhjælper skulle Margaret Atabong fra Cameroun kunne cykle - men det gør piger i hendes hjemland ikke, så det krævede overvindelse

Af
Anne Lønstrup

Margaret Atabong var bange for at cykle. Det var farligt. Tænk, hvis man faldt! Så ville hun hellere køre bil. I sit hjemland, Cameroun, havde hun lært, at piger ikke må cykle. Farens cykel var kun til låns for hendes brødre.

”Jeg og mine søstre har aldrig fået lov til at cykle. Det er en fordom i Cameroun, at det er farligt for piger at cykle,” siger 30-årige Margaret Atabong, der bor med mand og lille søn i Farum.

Hun kom til Danmark for tre år siden og har lært at tale dansk, men for at kunne uddanne sig som Sosu-medhjælper skulle hun kunne cykle. Margaret fandt frem til Frivilligcenter Furesø og Røde Kors, der igennem flere år har tilbudt flygtninge og indvandrere undervisning i at cykle, og derfra gik det stærkt:

”Efter første træningstime holdt jeg op med at synes, at det var farligt at cykle, og jeg gik direkte hjem og trænede videre med hjælp fra min mand,” fortæller hun.

Cykler også privat

Det var sidste forår. Siden da har Margaret Atabong fået fuldstændig styr på¨cyklingens ædle kunst.

”Jeg i gang med uddannelsen til Sosu-medhjælper og arbejder som weekendvagt i hjemmeplejen i Furesø Kommune. Jeg kender trafikreglerne og ved, at jeg skal holde afstand til lastbiler. Jeg har cyklet i sne og har lært at have det rigtige tøj og de rigtige sko på i al slags vejr,” siger hun med et stort smil.

På arbejdet kører Margaret på elcykel. Privat har hun købt sin egen cykel, som hun bruger til indkøb og til lange cykelture i kommunen. Og så drømmer hun om at købe en ladcykel, som hun kan transportere sin søn i.

Frivilligcenter Furesø og Røde Kors arrangerer cykeltræning for indvandrerkvinder i Furesø hver søndag kl. 10-12 frem til efterårsferien med en kort pause midt på sommeren. Undervisningen foregår ved Stien, Kultur- & Aktivitetscenter, Paltholmterrasserne 1, Farum.

Publiceret 29 May 2019 14:00