Øjvind Vilsholm støtter protesterne mod, at der skal graves grus i Bregnerødområdet, men der er brug for en lovændring for at undgå det, påpeger han. Foto: Kenneth Løvholt.

Øjvind Vilsholm støtter protesterne mod, at der skal graves grus i Bregnerødområdet, men der er brug for en lovændring for at undgå det, påpeger han. Foto: Kenneth Løvholt.

Vilsholm: Planer om grusgrav i Bregnerød skal stoppes i Folketinget

Det lokale folketingsmedlem, Øjvind Vilsholm, støtter nu også protesterne mod grusgrave i Bregnerød - men han slår samtidig fast, at der skal en lovændring til for at undgå det

Enhedslistens natur- og miljøordfører Øjvind Vilsholm melder sig nu blandt modstanderne af planerne om udlægge området omkring Bregnerød til grusgrav. Han mener, at det vil være helt vanvittigt, at grave grus i det skønne område.

"Bregnerød ligger jo virkeligt smukt omkranset af marker og skov, og det vil være totalt ødelæggende at begynde at grave grus i området. Ikke nok med at området vil blive skamferet – beboerne og dyrelivet i området vil også blive generet af daglig lastbiltrafik", påpeger Øjvind Vilsholm i en pressemeddelelse.

Lovændring nødvendig

Men når Region Hovedstadens nu sender planer om en grusgrav i høring, så skyldes det ifølge Øjvind Vilsholm ikke, at Regionen er helt vilde efter at finde områder, hvor man kan grave grus. Årsagen er, at råstofloven kræver, at hver region skal udpege råstofområder, som kan dække regionens eget forbrug. Og det mener Vilsholm er helt tosset.

"Hovedstadsregionen er både den mindste region og den region med det største råstofforbrug. Det er jo ikke rimeligt at forlange, at vi i det tættest befolkede område i Danmark skal finde alle vores egne råstoffer. Og så er det jo helt hen i vejret, at man skal gennemgrave naturområder her i Nordsjælland, mens man i Sønderjylland har så meget grus i overskud, at det eksporteres til England", lyder det fra Øjvind Vilsholm, der mener, at råstofloven skal ændres, så Region Hovedstaden ikke længere vil være forpligtet til at finde råstofferne selv.

"Det vil jo være smartere at få lastet noget af det grus, de har i overskud i Sønderjylland på et tog og transportere det til hovedstaden i stedet for at grave Nordsjælland sønder og sammen".

Genanvende byggematerialer

Øjvind Vilsholm peger desuden på, at vi også skal blive bedre til at genanvende byggematerialer.

"I stedet for at grave nyt grus op til alt byggeri, kan man faktisk godt erstatte noget af gruset med knust beton og andet byggeaffald. Det vil både løse et affaldsproblem og mindske presset på at skaffe flere områder, hvor man kan grave. Men hvis presset på Region Hovedstaden skal fjernes, så skal der altså en lovændring til, og det vil både jeg og de øvrige kandidater fra Enhedslisten arbejde hårdt for efter valget", slår Øjvind Vilsholm fast.

hhs

Publiceret 02 June 2019 08:22

Tyven brød vinduet op på første sal

politi Døgnrapporten fra Nordsjællands Politi kan berette om to indbrud fra Furesø Kommune. De er begge begået i Farum.

Tyv stjal sølvtøj og smykker

På Sommersvej er der mellem klokken otte og klokken 18.55 den 10. december brudt et vindue op til en villa. Vinduet var i første sals højde. Her er det ikke gjort op, hvad der er stjålet endnu.

Det er der til gengæld ved et indbrud på Dorthesvej, hvor der er brudt et vindue op på et tidspunkt mellem klokken 7.30 og klokken 18 den 10. december. Her er der stjålet smykker.

Se nogle af de historiske billeder her:

Kirke Værløse Kalenderen er sat til salg

styr på dagene Kirke Værløse og Omegns Husmoderforening er klar med 2020-udgaven af Kirke Værløse Kalenderen. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse, der også fortæller, at interesserede kan købe kalenderen i Meny på Værløse Bymidte. Butikken sælger kalenderen helt uden fortjeneste.

"Vi er meget glade for den støtte, vi får fra Meny, der uegennyttigt bakker op om vores forenings aktiviteter," siger formand for husmoderforeningen Charlotte Søllner Hernø i pressemeddelelsen.

Den lille by havde tilbage i tiden adskillige købmænd, kolonialvareforretninger, en slagterbutik, egen bager, rejsebiograf og en kro med keglebane.

"Der er brugt adskillige dage på at finde interessante billeder i Furesø Kommunes stadsarkiv i Farum. Og indsatsen har givet pote. Der er bl.a. fundet fotos af den smukke rejsestald, som lå på Bygaden mellem nummer 19 og 23, af vandtårnet omgivet af marker op til 'Olsens funkisvilla' og af de bygninger, der lå til højre og til venstre for hovedindgangen til Kirke Værløse Kirke, ligesom der er fundet et foto af mejeriet, de lå på det, der engang hed Stationsvejen, men som nu hedder Knud Hjortøs Vej," skriver foreningen.

Der er trykt et mindre oplag, og salget skal støtte husmoderforeningen. Den kan bestilles på www.husmoderforening.dk eller - som sagt - købes i Meny.

Bestil kalenderen på www.husmoderforening.dk eller køb den i Meny i Værløse.

jbt