”Jeg får selv lyst til at gå der,” siger Finn Darmer Christensen. Han og hustruen Anne har tre piger, som begynder i Farum Lilleskole efter sommerferien. Foto: Anne Lønstrup

”Jeg får selv lyst til at gå der,” siger Finn Darmer Christensen. Han og hustruen Anne har tre piger, som begynder i Farum Lilleskole efter sommerferien. Foto: Anne Lønstrup

Anne og Finn vælger folkeskolen fra til deres børn: "En af de vigtigste beslutninger vi har taget"

Efter sommerferien begynder Anne og Finn Darmer Christensens tre døtre i den nystartede privatskole, Farum Lilleskole. Ikke fordi de er utilfredse med folkeskolen men fordi, de føler, at lilleskolen passer perfekt til dem som familie

Af
Anne Lønstrup

Skoleskift Efter sommerferien slår Farum Lilleskole dørene op til sit første skoleår. Det sker i lånte lokaler hos FC Nordsjælland. Og det sker med Vega, Olivia og Amelie som elever i 1., 4. og 5. klasse.

Deres forældre, Anne og Finn Darmer Christensen, glæder sig på deres børns vegne. Forældrene føler, at det er en af de vigtigste beslutninger, de har taget for deres børn. De understreger, at der ikke er tale om et fravalg af Solvangsskolen, hvor pigerne går i dag.

Vi har hørt om skolen fra den spæde start, og Farum Lilleskole står for en nytænkning af måden at gå i skole på, som passer til os. Vi fornemmer en passion, vi godt kan lide

”Solvangsskolens ledelse har gjort det godt, har vist interesse for vores børn og har handlet på de problemer, der har været. Når vi vælger at flytte vores tre piger til Farum Lilleskole, er der tale om et tilvalg, fordi Farum Lilleskole på så mange punkter rammer lige ind i det, vi vil for vores børn, og som vi tror vil udvikle dem fagligt og personligt,” siger Anne og Finn Darmer Christensen.

Mangler tid og ro

På Farum Lilleskole vil der maksimalt være 18 elever i hver klasse. Det er væsentligt for forældreparret, som ikke mener, at folkeskolereformens lange skoledage har gjort noget godt for folkeskolen. I deres familie har det medført, at det er blevet markant sværere at jonglere skole og sport, når pigerne kommer trætte hjem hen på eftermiddagen.

”I begyndelsen kunne vi især se, hvordan vores mellemste datter ville kunne trives i et miljø med færre elever. Men inden længe syntes vi også, at det ville passe perfekt til vores store pige, og så har vi bare ladet vores yngste følge med,” siger Finn.

”Samtidig er det vigtigt for os, at Farum Lilleskole vil prioritere ro og mulighed for fordybelse blandt andet i form af projektorienteret undervisning,” siger Anne.

Klædes på til livet

Parret beskriver det som en proces at beslutte sig for at melde deres børn ud af folkeskolen og ind i en privatskole. De er begge tidligere privatskoleelever – hun fra Marie Kruse og han fra N. Zahles Grundskole – og har tidligere overvejet privatskole til deres børn. Men først da de hørte om Farum Lilleskole, var der et skolekoncept, der passede som hånd i handske til deres værdier.

”Vi har hørt om skolen fra den spæde start, og Farum Lilleskole står for en nytænkning af måden at gå i skole på, som passer til os. Vi fornemmer en passion, vi godt kan lide,” siger de.

Forældreparret mener, at det, at Farum Lilleskole skal bo hos FC Nordsjælland og samarbejde med klubben, siger meget om skolens værdier.

”FC Nordsjælland arbejder med et værdisæt, der bl.a. handler om integration af fremmede kulturer, socialt ansvar og om at give tilbage, hvis man kan. Det er en mentalitet, som naturligt vil komme ind i børnenes dna fra de allerførste år og klæde dem på til livet efter skolen,” siger Finn.

At skolen vil have fokus på bevægelse, natur og på samvær på tværs af klasser, samt at ældre skolebørn skal være rollemodeller for de yngre, er også værdier, som forældreparret tror kan skabe nærhed og sammenhold på den nye skole.

Et velovervejet valg

Parret er klar over, at det ikke bliver uden udfordringer for pigerne at skifte skole.

”De er knyttet til deres venner og lærere, og der er selvfølgelig meget at sige farvel til. Men venskaberne kommer ikke til at løbe ud i sandet. De vil fortsat se deres venner til gymnastik og andre aktiviteter,” siger de.

For dem er tilmeldingen til Farum Lilleskole også forpligtende. Forældrene forventes at stille med et stort personligt engagement:

”Vi har altid været meget involveret i nærmiljøet og har rodet os ud i at være hjælpetrænere o.s.v. Det betyder meget for børn, at vi forældre tager del i deres skolegang og øvrige hverdag. Der er også ting, vi ikke ved: f.eks. hvor skolen skal ligge i fremtiden, og hvem de andre børn og lærere i skolen er. Men det er vi overhovedet ikke bekymret over,” siger Anne og Finn Darmer Christensen.

Økonomisk er det krævende at have tre døtre på en privatskole, men den overvejelse har forældrene også været igennem.

”Vi satte os ned og kiggede hinanden i øjnene, for selvfølgelig skulle det tænkes igennem, men vi var enige om at prioritere det. Så hellere vælge noget andet fra,” siger Anne.

Fakta om Farum Lilleskole

Farum Lilleskole, SFO og klub åbner dørene for 0.-5. klasse 14. august 2019. Skolen udvides med et klassetrin om året. 13. august er der officiel åbning af skolen. Karina Larsen, der er initiativtager, bliver skoleleder.

”Trivsel går forud for al læring” – er skolens motto. Nærvær, tryghed, motivation og tid til at fordybe sig er kerneværdier. Skolen vil have max. 18 elever pr. klasse, og der skal være et fagligt stærkt og kreativt læringsmiljø, der baseres på den nyeste forskning om læring, som viser, at læring bør baseres på oplevelse, handling og forståelse. Eleverne skal være aktive i læreprocesserne, og de skal udfordres i et legende og musisk-kreativt miljø og i anderledes læringsrum end klasseværelset.

Læs mere: www.farumlilleskole.dk eller i Facebook gruppen: Farum Lilleskole.

Publiceret 06 June 2019 10:31