I 25 år har Zanne Jahn stået i spidsen for Farum Kulturhus - og det bliver markeret med en reception på torsdag den 20. juni. Foto: Helene Holm Stolle

I 25 år har Zanne Jahn stået i spidsen for Farum Kulturhus - og det bliver markeret med en reception på torsdag den 20. juni. Foto: Helene Holm Stolle

I 25 år har Zanne samlet kulturen

Farum Kulturhus har været et hus i forandring - i 25 år, og i alle årene har det været Zanne Jahn, der har stået i spidsen for det og dermed samlet kulturen

Af
Helene Holm Stolle

I 25 år har Zanne Jahn stået i spidsen for Farum Kulturhus - og hun kunne sagtens blive 25 år endnu, for hun elsker huset, kunsten, musikken og livet, der leves i huset.

Faktisk er Zanne Jahn selv en del af livet i kulturhuset, for hun er ikke en leder, der gemmer sig på kontoret. Derimod er hun altid i gang med noget et eller andet sted i huset - og hvis det ikke lige har noget med en ny udstilling at gøre, så er hun ved at rette noget ved den scenografi, der altid pryder foyeren og caféområdet i huset.

"Det skal helst være en oplevelse bare at gå igennem huset her, så det er vigtigt for mig at gøre noget ud af området og ikke mindst også at variere det ind imellem", siger Zanne Jahn, der i dag har en vision om at Farum Kulturhus er for alle, men sådan var det ikke helt til at begynde med.

I alle 25 år har jeg været omgivet af engagerede medarbejdere, der forstår vigtigheden i kulturen og i det at skabe et hus, der er for alle. På det punkt føler jeg mig meget heldig

"I begyndelsen havde jeg en ide om, at det skulle være et finkulturelt hus, men jeg fandt heldigvis hurtigt ud af, at det ikke var sådan, det skulle være. Derimod skulle det være et hus for alle, og i dag er her rigtig mange forskellige slags brugere og publikummer - en stor del af dem er også bare borgere, der går igennem foyeren for at få en oplevelse eller et lille pusterum, og det er fantastisk", siger Zanne Jahn og forklarer, at for hende og dermed også for Farum Kulturhus, er alle slags mennesker vigtige.

"Jeg ser egentlig kulturhuset som et slags lokomotiv, der godt nok trækker meget men også holdes i gang ved, at alle hjælper til - både vi ansatte, de foreninger, der holder til her, udstillende kunstnere og den almindelige borgere. Alle har en betydning", lyder det fra Zanne Jahn.

Et hus i forandring

Der er sket meget i de 25 år, Zanne Jahn har stået i spidsen for Farum Kulturhus. Med hendes egne ord har det nemlig været et hus i forandring.

"Da jeg kom hertil - og faktisk også i de to år inden da, hvor jeg sad med i den brugerbestyrelse, der var dengang - har kulturhuset været i evig forandring. Vi rykkede jo ind, da skolen blev nedlagt, så i begyndelsen boede vi mellem gamle skoleskabe fyldt med udstoppede dyr og geografikort, men i dag er alle spor af skolelivet væk", siger Zanne Jahn og fortæller, hvordan hun har slået vægge ned og bygget nye op i huset.

"Kulturhuset er jo mit barn", siger Zanne Jahn, der trods sine 73 år ikke overvejer at gå på pension endnu. Foto: Helene Holm Stolle

"Jeg har lavet så meget, som ikke ville gå i dag. Også en gang imellem uden at få lov, men det er jo altid nemmere at bede om forladelse end tilgivelse", griner hun.

Tilgivet er Zanne Jahn helt sikkert blevet forlængst, for hun har været en af spydspidserne i at samle det kulturelle liv i kommunen - både den elitære kunst og den mere folkelige for ikke at tale om hele foreningslivet, som kulturhuset også rummer.

"Jeg har altid brændt for kultur på mange fronter, men især kunsten", fortæller Zanne Jahn, der også selv er udøvende kunstner og i øvrigt også altid er hende, der står for udsmykningen - eller scenografien som hun ynder at kalde det - i husets foyer.

"Selvom jeg har været ansat i kommunen i nu 25 år, er jeg aldrig blevet et kommunalt menneske, for jeg har virkelig holdt fast i kreativiteten hele tiden. Det er jeg så glad for", lyder det fra Zanne Jahn.

Den største bedrift

Selvom listen er lang af bedrifter, ombygninger, udstillinger og tiltag, som Zanne Jahn kan være stolt af, er der alligevel én ting, der fylder mere end andre. Skulpturparken.

"Den er det største, jeg nogensinde har lavet", siger Zanne Jahn og fortæller, at hun fik idéen under en rejse til Israel.

"Hvis ikke man vover sig derud, hvor tingene er lidt farlige en gang imellem, så rykker intet sig

"Det var første gang i mit liv, at jeg så et skulptursymposium, og jeg var bjergtaget", lyder det fra Zanne Jahn, der med det samme bragte idéen videre til daværende borgmester Peter Brixtofte - og så udviklede det sig.

"Det voksede sig større og større, og jeg tror ikke helt, at Peter (Brixtofte, red.) vidste, hvad han havde sagt ja til. 300 tons granit og mamor. Det var helt vildt, men resultatet blev fantastisk, og der kom 80.000 mennesker og så det. Det er nok det aller største vi nogensinde har lavet i Farum", lyder det fra Zanne Jahn, der stadig har et håb om, at der bliver gjort mere reklame fra Skulpturparken.

"Den er i en guide om skulpturparker i Europa blevet omtalt på linje med Louisiana og Trapholt, og det skal vi da være stolte af", slår Zanne Jahn fast.

Stærk og bestemt

Selvom Zanne Jahn altid har et smil på læben, når hun bevæger sig rundt i Farum Kulturhus, som hun kalder sit 'barn', så er hun også både stærk og bestemt, og hun er aldrig i tvivl om, hvor skabet skal stå. Det skal nemlig stå perfekt.

"Hvis tingene ikke er perfekt, så er der uro", lyder det fra Zanne Jahn med et smil, mens hun forklarer, at hun trods sin perfektionisme også elsker at bevæge sig ud på gyngende grund.

"Hvis ikke man vover sig derud, hvor tingene er lidt farlige en gang imellem, så rykker intet sig. Sådan er det med kunsten og alt andet i livet. Så jeg kan godt lide at gå lidt på kanten", siger hun og tilføjer, at hun også kan tillade sig at bevæge sig helt derud, fordi der er så mange engagerede medarbejdere i Farum Kulturhus.

"I alle 25 år har jeg været omgivet af engagerede medarbejdere, der forstår vigtigheden i kulturen og i det at skabe et hus, der er for alle. På det punkt føler jeg mig meget heldig", slår Zanne Jahn fast.

Alderen er ingen hindring

Selvom Zanne Jahn er fyldt 73 år, har hun ingen planer om foreløbig at stoppe som leder af kulturhuset og hellige sig livet som pensionist - heller ikke selvom det ville give hende mere tid til selv at være kunstner.

"Det har selvfølgelig strejfet mig at gå på pension, men jeg har stadig så meget på hjerte, og heldigvis har jeg også stadig en masse energi, så jeg bliver

"Det har selvfølgelig strejfet mig at gå på pension, men jeg har stadig så meget på hjerte, og heldigvis har jeg også stadig en masse energi, så jeg bliver. Det har jeg også lovet kommunen", griner Zanne Jahn.

Reception torsdag

Zanne Jahns 25 års jubilæum som leder af Farum Kulturhus bliver fejret med en reception på torsdag den 20. juni mellem klokken 15-18 i Farum Kulturhus.

"Her håber jeg virkelig at se rigtig mange af de mennesker, der har haft og har deres gang her i huset", siger Zanne Jahn.

Publiceret 17 June 2019 11:00