Blandt de 300 deltagere i Scleroseforeningens Tour de France-inspirerede cykelløb var Peter Krüger fra Værløse. Pressefoto

Blandt de 300 deltagere i Scleroseforeningens Tour de France-inspirerede cykelløb var Peter Krüger fra Værløse. Pressefoto

Peter fra Værløse til tops på Tour de France-bjerget Galibier - for en verden uden sclerose

Om få uger skydes årets udgave af Tour de France i gang. Men på en række af de mest afgørende bjergtoppe i Alperne, må Tour-feltet i år se sig slået på målstregen. Scleroseforeningens cykelevent Cykelnerven indtog nemlig de selv samme franske bjergtoppe allerede i midten af juni. Her cyklede mere end 300 dedikerede cykelryttere otte udvalgte Tour-bjerge på bare fire dage - en af dem var Peter Krüger fra Værløse

Cykelnerven er Scleroseforeningens Tour de France-inspirerede cykelløb, som hvert år i juni sender hundredvis af dedikerede cykelryttere fra hele landet afsted mod de franske bjerge. Her cykler de til tops på en stribe stejle bjerge kun få uger inden, Tour-feltet lægger vejen forbi de præcis samme bjergtinder. Målet med det hele er at indsamle penge til forskning i sclerose og sætte fokus på sygdommen.

Med otte stejle bjergtoppe på bare fire dage kommer man ikke sovende til målstregen som Cykelnerven-rytter. Det kan de godt 300 deltagere i dette års udgave af Cykelnerven alle skrive under på. Mens nogle deltagere kører på eliteniveau, har andre aldrig før kørt op ad et bjerg på cykel. Blandt deltagerne var Peter Krüger fra Værløse og som kører for Cykelnervens team Nordsjælland:

”Det er en kæmpe oplevelse at køre i de fantastiske smukke bjerge og presse sig selv fysisk samtidig med, at man samler penge ind til et formål, der virkelig gør en forskel. Da min kone fik konstateret sclerose i 1992, var det begrænset, hvad der fandtes af medicin på området. Så der er virkelig sket meget siden. Men der er stadig ikke fundet en kur mod sclerose. Den kan kun findes gennem mere forskning i sygdommen, og det er den forskning, vi samler ind til på Cykelnerven", siger Peter Krüger, 51 år, major hos Center for Cybersikkerhed, Værløse.

For en verden uden sclerose

Udover at være passionerede cykelryttere har Cykelnervens deltagere endnu en ting til fælles. De kæmper alle sammen benhårdt for at samle penge ind til forskning i sclerose og skabe opmærksomhed omkring sygdommen.

De har brugt månedsvis på både træning og indsamling til forskning, inden turen endelig gik til Frankrig. Og de mange ryttere, som er fordelt på ni hold fra hele landet, slog alle tidligere rekorder med et samlet indsamlingsresultat på mere end 5.500.000 kr.

”På Cykelnerven kæmper vi alle side om side for en verden uden sclerose. Vores fantastiske ryttere har igen i år udvist kæmpe engagement og en viljestyrke uden lige. Vi er så stolte og ydmyge over den opbakning, som vi får fra hver eneste rytter på holdet. Vi kan næsten ikke få armene ned af ren lykke over det flotte resultat, som så mange mennesker har bidraget til at få i hus. Det gør virkelig en kæmpe forskel for alle dem, som lever med sclerose hver eneste dag,” siger Scleroseforeningens Mette Hjulmand Leonhard-Hjorth, som er løbsansvarlig for Cykelnerven.

Cykelnerven først til tops

Når de professionelle ryttere rammer Alpernes klassiske bjergetaper til allersidst i årets Tour de France, har Peter Krüger og resten af Cykelnervens ryttere allerede været til tops på en række af de samme bjerge:

  • · Col du Vars – 2.109 højdemeter
  • · Col d’Izoard – 2.360 højdemeter
  • · Col du Lautaret – 2.057 højdemeter
  • · Col du Galibier – 2.642 højdemeter
  • · Col de L’Iseran – 2.770 højdemeter
  • · Montée de Tignes – 2.089 højdemeter
  • · Comet de Roselend – 1.967 højdemeter
  • · Val Thorens – 2.365 højdemeter

Tour de France-rytterne rammer de præcis samme bjerge på Tourens 18. og 19. etape, som er de sidste og afgørende etaper, inden rytterne skal videre mod Paris og Tourens officielle afslutning.

Publiceret 20 June 2019 17:30