Sankthansaften markeres med bål og sang flere steder i Furesø Kommune.

Sankthansaften markeres med bål og sang flere steder i Furesø Kommune. Lund & Dahl Photo - stock.adobe.com

'Vi elsker vort land, men ved midsommer mest...': Her kan du se bål i aften

I aften er det sankthansaften, og der er bål flere steder i Furesø Kommune - vi har samlet de tre største bålfester her

Af
Helene Holm Stolle

I aften er det sankthansaften, og det betyder bål og midsommerviser i sommernatten. Men sankthans er ikke kun er en folkefest, der er nemlig også en gammel tradition knyttet til kirken for at mindes Johannes Døberen.

"Lyset fra bålet blev tolket som symbol på Johannes, som udpegede Kristus i en verden af mørke. De hedenske bål var nu velsignet af kirken til ære for Døberen, og katolsk liturgi indeholder velsignelser for bålet. Sankthansaften var da også en helligdag frem til 1770, da Struensee fik antallet helligdage halveret", skriver wikipedia.org.

Derfor tænder vi bål

I gamle dage blev midsommeren fejet som en stor fest - og bålet skulle jage det onde væk.

"Til sankthans antændte man i Danmark også halmknipper, som man kunne svinge frem og tilbage i luften. Antændelsen skulle helst ske med såkaldt vild ild eller nødild, altså ild, som var lavet helt fra grunden. Lyset og skæret fra halmknipperne og bålene, som man traditionelt tændte på bakker og høje, holdt så trolde og andre onde væsner væk, der ellers lå på lur for at skade afgrøden og kvæget og menneskene," siger folkemindeforsker Charlotte S.H. Jensen, der arbejder på Nationalmuseet og er en af hovedkræfterne bag historie-online.dk", skriver kristendom.dk

Heksene - en nyere sankthanstradition

Og så er der det med heksene - hvordan kom de på bålet? Det er der faktisk flere historier om, men alle er enige om, at heksene på sankthansbålene er en nyere tradition.

"I slutningen af 1800-tallet, begynder man i de østjyske byer at brænde heksefigurer af til Valborg aften. En af de første Sankt Hans aftner, hvor man både har brændt en hekse-dukke og sunget midsommervisen, er på Jelling Seminarium omkring år 1900. En anden tradition siger, at hekse-dukkerne er kommet på bålet i løbet af 1920'erne på egnen ved Kalundborg, hvor der arbejdede en del tyskere på skibsværftet under 1. verdenskrig. Hjemmefra kendte de til skikken med at brænde en strådukke på sankthansbålet, hvor dukken symboliserer det onde, man vil til livs. Figurer blev brændt på bål andre steder i Europa", oplyser wikipedia.org.

Her kan du se sankthansbål

Traditionen tro er der flere store bålfester i Furesø Kommune.

Ved Furesøbad begynder festlighederne klokken 19, hvor de små kan hygge sig med ballonklovnen Fætter Fjong. Herudover er der musikalsk underholdning med Jes Holtsø, inden båltalen, der i år holdes af byrådsmedlem Helle Valentin (Ø). Klokken 21.30 tændes bålet på søen. Aftenen igennem serverer Restaurant Furesøbad grillbuffet på terrassen.

I Hareskovby finder bålfesten sted på grusbanerne ved hallen. Her er der allerede gang i den fra klokken 18, hvor det bliver muligt at stille sulten med lækkerier fra forskellige foodtrucks. Klokken 19.30 tændes børnebålet, og klokken 21.30 gælder det så det store sankthansbål.

Også ved Farum Sø for enden af Skulpturparken kan man traditionen se bål. Klokken 20 er spejderne klar med et lille bål, hvor børnene kan lave snobrød, inden båltalen med den lokale komponist og korleder John Høybye - sankthansbålet tændes omkring klokken 21.30.

Publiceret 23 June 2019 06:49