Den danske basketballspiller Malthe Tofft gav sine ekstrasko til den kenyanske spiller, Deng. Og dermed startede han en lavine af indsamlede sko: over 100 par blev det til i alt. De to spillere er fotograferet i Farum Arena.

Den danske basketballspiller Malthe Tofft gav sine ekstrasko til den kenyanske spiller, Deng. Og dermed startede han en lavine af indsamlede sko: over 100 par blev det til i alt. De to spillere er fotograferet i Farum Arena.

Fantastisk: Malthe opdagede kenyanske basketspillere manglede sko, og så rullede lavinen

De otte kenyanske basketballspillere, der i weekenden deltog i ungdomsturneringen Copenhagen Invitational, medbragte kun fem par sko. I alt. Efter en privat indsamling kunne de rejse hjem med over 100 par sko

Af
Anne Lønstrup

Skohjælp Fredag til søndag mødtes 700 deltagere fra 15 forskellige lande i basketturneringen Copenhagen Invitational, der blev afholdt i Farum Arena, Søndersøhallen og Birkerød Idrætscenter.

Et af de inviterede hold var FAM Basketball Kenya, der er et græsrodshold bestående af gadebørn.

”De kom herop otte mand med kun fem par sko. Det betød, at det tog to-tre minutter, hver gang der var udskiftninger i en kamp, og det var der nogen, der bemærkede,” fortæller turneringens arrangør Jørgen De Linde Lind.

Den danske basketdreng, Malthe Tofft, var den første, der lagde mærke til, at det kenyanske hold ikke havde nok sko til alle. Derfor ringede han til sin mor for at bede hende tage hans ekstrasko med over i Farum Arena, hvor han gav dem til den kenyanske spiller, Deng.

100 par sko skiftede hænder

Men der stopper historien ikke. For ideen greb om sig, og ifølge Jørgen De Linde Lind endte spillere og dommere i løbet af weekenden med at donere godt 100 par sko til det kenyanske hold.

”Nu er spillerne taget hjem med 200 kg bagage og i hvert fald 100 par sko. Flyselskabet var venlige at lade dem få skoene med. Der var indsamlet alt lige fra let brugte sko til nye basketsko i æsker – alt hvad folk syntes, de kunne undvære,” siger han, og tilføjer, at indsamlingen virkelig fik fart, da den blev lagt på de sociale medier.

Karrieremuligheder

Det er fjerde gang det kenyanske hold deltager i turneringen. Jørgen De Linde Lind glæder sig over, at de kenyanske drenge gennem årene også har kunnet bruge turneringen som afsæt til en basketkarriere.

”Spillerne var meget glade for skoene, det er noget, der virkelig betyder noget for dem. Men den smukke del af historien er, at en del af de kenyanske drenge er blevet set her af talentspejdere og klubber, og at flere spillere har fået muligheder i USA og Europa,” siger Jørgen De Linde Lind.

Copenhagen Invitational for U14 og U15-spillere har været holdt i 12 år og er den stærkeste turnering i Nordeuropa for udvalgte hold og for landshold. Hidtil har europæiske, amerikanske og afrikanske hold været med. I næste års turnering kommer deltagere fra Japan og Kina. Forøvrigt gik det kenyanske hold fra turneringen med fire sejre og en tabt kamp mod de europæiske landshold.

Publiceret 26 June 2019 06:00