"Jeg kunne sådan ønske, at folk ville tage ambitionerne ud af deres ferie", siger Trine Rønnov fra Stresslæge.dk. Foto: Helene Holm Stolle

Stresslæge: Sådan får du den bedste sommer

Tag ambitionerne ud af ferien, drop alle store forandringer og gør tingene langsomt. Sådan lyder rådene fra stresslæge Trine Rønnov

Af
Helene Holm Stolle

Sommerferien er skudt i gang - også selvom man ikke lige i øjeblikket ser meget til solen - og forventningerne er store til oplevelser, nærvær, ro og afslapning. Men for manges vedkommende er det ofte slet ikke det, der sker i en ferie. Tværtimod.

"I dag er der så meget fart på hos både voksne og børn, at alle er pressede, og når der så pludselig bliver tid til at være sammen, så er man slet ikke vant til det og kan have svært ved at være i det. Når man så samtidig har en masse forventninger til alt det, der skal ske i en ferie, så kan det gå galt og ende i en masse konflikter - og konflikter stresser mere end noget andet. Derfor oplever man jo også en stigning i antallet af skilsmisser efter både ferietiden og jul", fortæller Trine Rønnov fra stresslæge.dk.

Hun er uddannet læge og har været praktiserende læge i mange år, men efter at være gået ned med stress, solgte hun sin lægepraksis og stiftede i 2016 virksomheden stresslæge.dk, der i dag har til huse oven på Farumhus Konditori på Williams Plads i Farum.

"Jeg kunne sådan ønske, at folk ville tage ambitionerne ud af deres ferie og måske endda ikke engang opleve en masse nyt - eller i hvert fald lige give sig selv nogle dage i begyndelsen og slutningen af ferien til bare at være hjemme og falde til ro, fordi de her giver sig selv en pause. På den måde mærker man efter, hvad man har lyst til og kræfter til", fortæller Trine Rønnov og understreger, at det er vigtigt, at ferien ikke ligner hverdagen i forhold til antallet af aftaler og oplevelser.

"Hvis man er presset eller måske endda stresset i forvejen, er det vigtigt, at ens feriekalender ikke er fuldstændig booket op med aftaler. For så er man på arbejde igen. Stressen bedøver simpelthen en, så man ikke kan mærke trætheden", lyder det fra Trine Rønnov, der dog godt er klar over, at det kan være svært at stoppe op og give sig selv pauser, hvis man er et engageret menneske.

"Men pauser er vigtige. Og selvom man ikke kan ændre alt i løbet af nogle ugers ferie, så kan man øve sig i at tage pauser og gøre tingene langsomt, for når man gør det, så træder man helt naturligt på stressebremsen, og det beroliger vores nervesystem", forklarer Trine Rønnov og tilføjer, at meditation er et godt redskab til at finde ro. Derfor har hun også lavet en rækkes gratis meditationer på app'en 'stresslæge'.

Handler om mindsettet

Der er ingen quick fix til at komme ud af stress, det er hårdt arbejde. Til gengæld er der nogle små ting i ens hverdag, man kan gøre for at forebygge stress eller i hvert fald blive bedre til at håndtere det.

"Ens mindset er altafgørende, og jeg synes, at Hella Joof har sagt det så fint med: 'Beslut dig for at være frivilligt tilstede i livet' - altså stop brokkeriet, for der er ikke noget mere opslidende end altid at finde noget at være utilfreds med", siger Trine Rønnov og fortsætter:

"Selvfølgelig skal man ikke være tilfreds med alt, men der er tre valgmuligheder, når der er noget, du utilfreds med; Du kan enten bare acceptere det, flytte dig fra det eller ændre det. Men gør én af delene i stedet for bare at brokke dig".

3 gode råd til ferien

Ifølge Trine Rønnow kan ganske få justeringer være med til at sikre freden i ferien - både i familien og i ens eget sind.

  • Drop ambitionerne og tag en dag af gangen
  • Gør tingene langsom
  • Husk pauserne og vær formålløs. Tag gerne en lur på sofaen eller i hængekøjen - lyt evt. til meditaioner fra den gratis app 'stresslæge'

Publiceret 06 July 2019 06:00