have haven efterår forår blomst blomster planter plante græsplænen græsplæne gartner landskabsarkitekt blomsterhave løgplæne græsslåmaskine slå græsset plæneklipper

have haven efterår forår blomst blomster planter plante græsplænen græsplæne gartner landskabsarkitekt blomsterhave løgplæne græsslåmaskine slå græsset plæneklipper

Hvornår er det farligst at arbejde i haven?

Hvert år ender ca. 9.000 danskerne på skadestuen efter ulykker med havearbejde. Især hækkeklipper, stige og plæneklipper giver skaderne

Af
Kathrine Schmeichel og Pauline Vink

Bolius Boligejernes Videncenter

tips Hvis du vil undgå at komme til skade i haven, mens du laver havearbejde, skal du passe ekstra på i juli og i april. Det er nemlig i disse måneder, at der sker flest ulykker i haven.

I gennemsnit kommer næsten 9.000 mennesker til skade i forbindelse med havearbejde hvert år. Hver tiende af dem indlægges efterfølgende, og det er særligt på arme og ben, de fleste skader forekommer.

Mænd er en udsat gruppe, når det gælder havearbejde og ulykker - næsten dobbelt så mange mænd kommer til skade i den forbindelse sammenlignet med kvinder. Det er oftest de 65-69-årige, der må en tur omkring skadestuen efter at have lavet havearbejde.

Der sker flest ulykker om sommeren og i weekender, imens de kolde måneder og de øvrige ugedage, ikke overraskende, har langt færre tilfælde.

Sådan undgår du ulykker:

1. Vedligehold dit ’haveudstyr’. Ændr’ ikke på eller pil ved sikkerhedsanordninger (ved fx at sætte tape på, så havemaskinen ikke afbrydes automatisk, når du slipper med hænderne).

2. Stop/sluk for hække- eller plæneklipperen, når du fjerner hække-, gren-, eller græsaffald.

3. Få professionel hjælp til opgaver, som du ikke er tryg ved selv at varetage (fx betjening af en motorsav).

4. Pas på med sløve, men stadig skarpe redskaber.

5. Beskyt dine øjne med beskyttelsesbriller/visir (som ved fyrværkeri nytårsaften), når du fx klipper hæk eller beskærer træer og buske.

6. Arbejd’ ikke fra højder, hvor du kan falde ned og påføre dig brud (i de fleste ulykker falder folk ned fra en stige eller vælter med den under havearbejdet).

7. Stil stigen stabilt og udfør ikke arbejde på den i større højde end maks. 5 meter målt fra underlaget til det trin, du står på. Stil dig aldrig på stigens 3 øverste trin. Husk en ’fodmand’ (en person med en støttende fod på nederste trin af stigen), når du arbejder i højden. Og hold pause hver halve time.

8. Læs brugsanvisningen til motorsave og andre motoriserede havredskaber, før du går i gang med arbejdet. Få gerne instruktion af en person, der har erfaring med en motorsav.

9. Brug sikkerhedsudstyr, når du arbejder med motoriserede/elektriske haveredskaber. Fx sikkerhedsbukser, sikkerhedssko, sikkerhedshandsker og hjelm med visir og høreværn.

Publiceret 13 July 2019 09:00