15-årige Thilde er på vej til EM i pony dressur, hvor hun rider på sin egen pony ’Morgensterns Dakar’. Foto: Anne Lønstrup

15-årige Thilde er på vej til EM i pony dressur, hvor hun rider på sin egen pony ’Morgensterns Dakar’. Foto: Anne Lønstrup

Thilde på 15 fra Kirke Værløse tager til EM i ponyridning

Hele familien – mor, far og en lillesøster – er involveret i Thilde Rude Hares altoverskyggende interesse: ridning. Nu er hun på vej til EM i pony i dressur

Af
Anne Lønstrup

Ridning Om få uger tager familien Rude Hare fra Kirke Værløse til EM i pony dressur i Polen. Det er den 15-årige datter, Thilde, der deltager på landsholdet, men hendes mor, far, lillesøster og den ti år gamle pony ’Morgensterns Dakar’ tager selvfølgelig med.

Thilde har været med til at vinde guld for hold til det nordiske mesterskab, og nu gælder det altså EM, hvor hvert land stiller med fire ryttere.

”Jeg er så heldig, at landstræneren også er min personlige træner, så jeg har også min træner med på rejsen”, siger Thilde Rude Hare.

Krævende sport

Hun er en pige, der har brugt meget tid og megen flid på at nå dertil, hvor hun er nået. Fem af ugens dage træner hun tre af familiens seks heste i dressur. På sjettedagen skridter hun lidt rundt og hygger om hestene, og på syvendedagen holder hun og hestene helt fri.

Selv løbetræner hun fire gange om ugen og går i fitnesscenter et par gange. Dagligt laver hun forskellige smidigheds- og balanceøvelser, som hendes fysioterapeut har givet hende.

”Jo bedre form, du er i, jo bedre overskud får du til at sidde og indvirke rigtigt på hesten. Det giver igen overskud til at få det til at se nemt ud og til at smile”, fortæller Thilde.

”Ja, det er en skrøne, at hesten gør alt arbejdet, mens rytteren bare kan sidde og slappe af”, tilføjer hendes mor, Line Rude Hare. ”Der er en masse koncentration involveret. Thilde skal huske to programmer i hovedet og koncentrere sig om at lave 28 øvelser i den rigtige rækkefølge”.

Thilde - yderst til venstre - da hun var med til at vinde guld for hold til det nordiske mesterskab. Privat foto

Thilde - yderst til venstre - da hun var med til at vinde guld for hold til det nordiske mesterskab. Privat foto

Vandt hestens tillid

Men ét er Thildes forberedelser. Noget andet er hestens kampform på dagen.

”Vi fik Dakar for 2,5 år siden, og i starten var han meget vild og reserveret. Han var ikke så glad for andre heste og ville helst være sig selv. Dakar er en tysk sportspony og er født i Tyskland, men vi købte ham af en dansk familie”, fortæller Thilde.

”Så han var lidt skeptisk, men stille og roligt begyndte han at føle sig mere og mere hjemme. Vi vandt hans tillid. Han ved, vi passer godt på ham”.

Livet som hestefamilie betyder, at familien bruger alle ferier og fritid på ridning. Det giver til gengæld et fantastisk sammenhold som familie og med andre ridepiger fra hele landet. Thilde ser dem som sine bedste venner.

”Vi forstår hinanden, og vi hygger os til træningssamlingerne og stævnerne”, siger Thilde, der er til træningssamling to-tre gange om året og deltager i stævner 17-18 gange årligt.

På et tidspunkt har det været på tale, at hun begyndte på en sportseliteskole, men Søndersøskolen har vist sig meget forstående og givet hende frihed til at dyrke sin sport.

Spørger man Thilde, hvad drømmen er, svarer hun, at hun allerede har nået sine drømmes mål på pony. Nemlig at få lov til at deltage i EM på hendes egen pony, Dakar. Dog forventer hun at fortsætte ridningen i samme gear helt frem til hun er 21 år, derefter må tiden vise, hvad der skal ske.

Publiceret 16 July 2019 15:53