Politikommissær Anders Schütt mener ikke, at der er utrygt i Farum Midtpunkt. Men det gør en familie, der nu har valgt at flytte. Arkivfoto

Politikommissær Anders Schütt mener ikke, at der er utrygt i Farum Midtpunkt. Men det gør en familie, der nu har valgt at flytte. Arkivfoto

Flytter fra Farum Midtpunkt: ”Vi har fået nok af unge, der sælger og ryger hash”

Efter mange år i Farum Midtpunkt orker en børnefamilie ikke det daglige syn af hashsælgere og unge hashrygere, der hænger ud og efterlader skrald i bebyggelsen

Af
Anne Lønstrup

Nok er nok En far og mor med flere børn har fået nok af at bo i Farum Midtpunkt og er nu flyttet ud af kommunen. Faren fortæller her om hvorfor:

”De unge står jo bare overalt. Under plejecentret, op ad vuggestuen Kernehuset og i nærheden af Aktivitetspladsen. De ryger og sælger hash, og når lugten af hash kommer ind i ens børns soveværelser, og man begynder at bekymre sig for, at ens lille datter skal gå forbi grupper af 10-15 unge drenge og mænd på vej til sin fritidsklub, bliver man bare vred. Jeg har fået nok”, siger han.

”Det er ikke for at hænge nogen ud, men jeg er virkelig irriteret over, at det ikke kan lade sig gøre at stoppe hashrygerne. Jeg har skrevet til borgmesteren og været til møde med ham og SSP. Jeg har været til Åbent Hus, jeg har brugt app’en ’Furesø Borgertip’ flittigt og har rapporteret, hvad jeg har set. Nogle gange har jeg også kontaktet politiet. Der er sat kameraer op på blokkene. Men alle de samme personer har gang i det samme stadigvæk. Det synes jeg er rystende”, siger eks-beboer, der ønsker at være anonym, til Furesø Avis (Furesø Avis kender identiteten på eks-beboeren og har accepteret hans ønske om at være anonym).

Ifølge ham, er det de ressourcestærke, der flytter ud af Farum Midtpunkt. Han kender flere børnefamilier, der flytter, og han ved også, at der er dem, som gerne vil flytte, men som ikke har økonomien til det.

”Vi har holdt rimeligt længe nu, men vores børn skal ikke længere bo i sådan et miljø. Farum Midtpunkt er et dejligt sted at bo, men hvordan får man de unge mænd, som hver dag ryger og sælger hash og efterlader affald, til at stoppe?”.

Efterladenskaber i Farum Midtpunkt. Privatfoto

Efterladenskaber i Farum Midtpunkt. Privatfoto

Fokus på tryghed

Afdelingsleder June Wibeck-Nilsson fra 'Sammenhængende Indsatser for unge og voksne herunder SSP' i Furesø Kommune genkender ikke billedet af, at der skulle være særlige udfordringer med unge, der hænger ud og sælger og ryger hash i Farum Midtpunkt:

”Når det er sommer i et område som Farum Midtpunkt, hvor der bor 4.000 mennesker, kan der være mange unge mennesker på gaden i det gode vejr, sådan har det altid været. Men vi ser ingen stigning i problemerne med unge, tværtimod har vi ikke de udfordringer, som vi har set tidligere”, siger June Wibeck-Nilsson.

Hun understreger, at SSP, politi og Furesø Boligselskab har et tæt samarbejde for at sikre, at Farum Midtpunkt er et trygt sted at bo og færdes.

”Vi har gadeplanmedarbejdere, der rykker ud med det samme, hvis der opstår problemer. De unge skal opføre sig ordentligt og rydde op efter sig, men det er ikke det samme, som at der foregår noget kriminelt som hashsalg. Det er jo ulovligt, og det tager politiet sig af”, siger June Wibeck-Nilsson.

Hun henviser til det ”Åben dør-arrangement”, som finder sted hver måned i Farum Midtpunkt, hvor politi og repræsentanter fra Furesø Kommune deltager, og hvor beboerne kan møde op og sige til, hvis de ser problemer i bebyggelsen. Også app’en ’Furesø Borgertip’ giver borgere en mulighed for at melde ind, hvis de har en melding om et problem i bebyggelsen.

”Vi tager det meget alvorligt, hvis borgere fortæller, at de oplever utryghed, og vi handler altid på det”, siger hun.

Problemet ikke tiltagende

Heller ikke politikommissær Anders Schütt fra enheden ’Særlig operativ forebyggelse’ i Nordsjællands Politi vil skrive under på, at der er særligt utrygt i Farum Midtpunkt.

”Farum Midtpunkt er lige så stor som en mindre provinsby, og jeg kan ikke benægte, at der bliver røget og solgt hash i bebyggelsen. Men jeg kan ikke sige, at problemet er tiltagende. Politiet er der relativt meget, selv om bebyggelsen ikke er et voldsomt betændt område”, siger politikommissær Anders Schütt.

Ifølge ham har politiet fokus på området på grund af befolkningssammensætningen, og fordi arkitekturen er udformet, så grupper af unge kan virke ret synlige i gadebilledet.

”Jeg kan og vil selvfølgelig ikke anfægte en borgers fortælling. Oplevelsen af tryghed afgøres af subjektive ting. Jeg kan bare sige, at vi i vores sektion dagligt samler op på, hvad der kommer ind af information fra området, og at vi har et tæt samarbejde med kommunen og boligselskabet herom”.

Publiceret 23 July 2019 05:00