Den foreslåede besparelse på Marie Kruses Skoles fritidsordning, Kometen, optager både forældre med børn på Kometen og forældre til børn i kommunens andre private fritidsordninger. Modelfoto

Den foreslåede besparelse på Marie Kruses Skoles fritidsordning, Kometen, optager både forældre med børn på Kometen og forældre til børn i kommunens andre private fritidsordninger. Modelfoto

Heftig debat om besparelse på Kometen

Det var især den foreslåede besparelse på den private fritidsordning Kometen, der var i centrum, ved torsdagens borgermøde om budgettet

Af
Helene Holm Stolle

På den ene side står forældregruppen til godt 200 børn i fritidsordningen Kometen på Marie Kruses Skole, på den anden side står forældrene til de børn, der går i kommunens andre private fritidsordninger i spørgsmålet om et besparelseforslagene til det kommende budget.

Ifølge forslaget kan Furesø Kommune nemlig spare 2,4 millioner kroner ved at droppe et tilskud til fritidsordningen på Marie Kruses Skole. Et tilskud, der ifølge kommunen er et særtilskud og tilfalder skolen som et resultat af en tidligere indgået aftale, der udløber i 2021.

"Tilskuddet vil bortfalde helt automatisk, medmindre der indgås en ny aftale. Forvaltningen har af det samlede byråd fået som opgave af finde effektiviserings- og besparelsesforslag. I det lys er det naturligt, at forvaltningen peger på, at der ligger en mulig besparelse i forhold til det fremtidige særtilskud til Marie Kruses fritidsordning", forklarer Henrik Poulsen (S), formand for skoleudvalget.

Venstre raser imidlertid over besparelsesforslaget.

"Det er et helt urimeligt ideologisk korstog mod de frie skoler. Vi i Venstre er lodret imod", siger Gustav Juul og understreger, at for Venstre handler det om, at pengene skal følge barnet.

"Kommunale og private tilbud kan sagtens gå hånd i hånd, og begge tilbud skal have gode vilkår. Når det kaldes et særtilskud til Kometen er det ren spin fra borgmesterens side, og jeg føler, at han forsøger at lave en 'dem mod os'-stemning. Han ved udemærket godt, at Kometen i dag får samme tilskud per barn som alle andre fritidshjem i kommunen - og sådan skal det blive ved med at være", siger Gustav Juul.

'Spiller os ud mod hinanden'

Følelsen af at spille forældrene ud mod hinanden genkender en af de forældre, der deltog ved torsdagens borgermøde om budgettet.

"Jeg føler, at det er unfair at sætte Kometen op mod andre private fritidsordninger - på den måde spiller forvaltningen os ud mod hinanden", siger Tine Loft Thomsen, der har børn på det private fritidshjem Solhøjgård og er medlem af Alternativet Furesø.

Hun savner en masse mellemregninger i forslaget.

"Det er ikke i orden, at forvaltningen i forslaget sender tal ud uden mellemregningerne. Det skaber så meget forvirring", siger hun og forklarer, at hun lige nu sidder tilbage med en følelse af forundring over, at Marie Kruses Skole tilsyneladende ikke vil være en del af PPR (Pædagogisk Psykologisk Råd, red.) og KIL (Kompetencecenter for Inklusion og Læring, red.).

"Hvis Kruse har elever med særlige behov, er det vel ikke noget problem at blive medlem af PPR og KIL-samarbejdet, som vil være en af forudsætningerne for at genforhandle afttalen", siger Tine Loft Thomsen.

Har ikke været inviteret med før

Ifølge Torben Flagsø, der er næstformand i forældrebestyrelsen på Marie Kruses Skole, vil skolen og dermed også fritidsordningen Kometen dog gerne indgå i samarbejdet.

"Vi stiller gerne en medarbejder til rådighed for KIL-samarbejdet. Vi er bare ikke tidligere blevet inviteret med i samarbejdet", siger han til Furesø Avis, og fortæller samtidig, at Marie Kruses Skole i flere år har haft en fuldtidspædagogisk vejleder, hvis opgave er at vejlede lærere og pædagoger i forhold til børn og familier med særlige behov.

"Vi opfylder allerede de betingelser, som kommunen i besparelsesforslaget stiller som krav for fornyelse af tilskuddet, til fulde. Udover den pædagogiske vejleder gøres der nemlig en kæmpe indsats for at hjælpe elever, der har det fagligt svært eller har brug for flere udfordringer. I 2018 havde vi 38 ordblinde elever, så vi yder en betydelig indsats på inklusionsområdet - også socialt", fortæller han.

Godt samarbejde skal fortsætte

Borgmester Ole Bondo Christensen og Henrik Poulsen har allerede haft det første møde med ledelsen på Marie Kruses Skole om besparelsesforslaget.

"Vi er enige om i god ro og orden at drøfte, hvad der skal ske, når den nuværende aftale udløber. Begge parter er interesseret i et godt samarbejde. Det har vi dag, og det er jeg helt sikker på, at vi også får fremover", slår han fast.

Publiceret 20 August 2019 07:04

Tyven brød vinduet op på første sal

politi Døgnrapporten fra Nordsjællands Politi kan berette om to indbrud fra Furesø Kommune. De er begge begået i Farum.

Tyv stjal sølvtøj og smykker

På Sommersvej er der mellem klokken otte og klokken 18.55 den 10. december brudt et vindue op til en villa. Vinduet var i første sals højde. Her er det ikke gjort op, hvad der er stjålet endnu.

Det er der til gengæld ved et indbrud på Dorthesvej, hvor der er brudt et vindue op på et tidspunkt mellem klokken 7.30 og klokken 18 den 10. december. Her er der stjålet smykker.

Se nogle af de historiske billeder her:

Kirke Værløse Kalenderen er sat til salg

styr på dagene Kirke Værløse og Omegns Husmoderforening er klar med 2020-udgaven af Kirke Værløse Kalenderen. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse, der også fortæller, at interesserede kan købe kalenderen i Meny på Værløse Bymidte. Butikken sælger kalenderen helt uden fortjeneste.

"Vi er meget glade for den støtte, vi får fra Meny, der uegennyttigt bakker op om vores forenings aktiviteter," siger formand for husmoderforeningen Charlotte Søllner Hernø i pressemeddelelsen.

Den lille by havde tilbage i tiden adskillige købmænd, kolonialvareforretninger, en slagterbutik, egen bager, rejsebiograf og en kro med keglebane.

"Der er brugt adskillige dage på at finde interessante billeder i Furesø Kommunes stadsarkiv i Farum. Og indsatsen har givet pote. Der er bl.a. fundet fotos af den smukke rejsestald, som lå på Bygaden mellem nummer 19 og 23, af vandtårnet omgivet af marker op til 'Olsens funkisvilla' og af de bygninger, der lå til højre og til venstre for hovedindgangen til Kirke Værløse Kirke, ligesom der er fundet et foto af mejeriet, de lå på det, der engang hed Stationsvejen, men som nu hedder Knud Hjortøs Vej," skriver foreningen.

Der er trykt et mindre oplag, og salget skal støtte husmoderforeningen. Den kan bestilles på www.husmoderforening.dk eller - som sagt - købes i Meny.

Bestil kalenderen på www.husmoderforening.dk eller køb den i Meny i Værløse.

jbt