Ved søndagens 70 års jubilæums-arrangement skulle alle spejderne ud på et historisk opgaveløb, og det var noget, der fik smilene frem. Foto: Helene Holm Stolle

Ved søndagens 70 års jubilæums-arrangement skulle alle spejderne ud på et historisk opgaveløb, og det var noget, der fik smilene frem. Foto: Helene Holm Stolle

Se billederne: Festlig markering af 70 års spejderliv

Søndag formiddag mødtes spejderne i Claus Nar Gruppe for at markere gruppens 70 års historie

Af
Helene Holm Stolle

Alle sejl var sat til, da de lokale spejdere i Claus Nar Gruppe, søndag kunne fejre sit 70 års jubilæum. Festlighederne fandt sted ved spejderhytten på Frederiksborgvej, og her blev der holdt taler om de mange begivenheder, spejderne har været med til gennem syv årtier, løst opgaver ved et historisk spejderløb og ikke mindst hygget ved bålet.

"At være spejder er noget særligt, og her er plads til alle. Hvis man først selv har været spejder, bliver ens børn det ofte også - bare kig rundt her", fortalte Annika Lion Kristensen, der er formand for Claus Nar Gruppebestyrelsen, da Furesø Avis kiggede forbi på jubilæumsdagen. Og ganske rigtigt, for mange af dagens unge spejdere havde også deres forældre med, der hvis ikke de selv var i fuld uniform, i hvert fald havde det snoede tørklæde om halsen.

"Som spejder er fællesskabet det vigtigste, og det er her man lærer af hinanden og løfter hinanden", slår Annika Lion Kristensen fast.

Historien i korte træk

Dengang tilbage i 1949, da det hele begyndte, mødte to ulveunger (spejdere under 12 år, red.) sammen med Kaen Westergaard. Hurtigt kom der flere drenge til, og så fik de navnet Claus Nar Flok og fik det rød-grønne tørklæde om halsen. I begyndelsen mødtes de på gården Solvang men blev sidenhen flyttet til førstesalen på Akaciegården på det, vi i dag kender som Akacietorvet.

I begyndelsen af 50'erne dannede pigerne deres egen trup i Farum. Den 3. marts 1953 forlod 10 piger fra Farum 1. Birkerød nemlig Det Danske Pigespejderkorps og dannede 1. Farum Trop DDP, og det blev begyndelsen til et samarbejde med drengespejderne i Claus Nar. Sammen afviklede de det første høstmarked i september 1953.

Spejdertruppen voksede stille og roligt, og i 1962 startede Peter Lassen Flok, som den anden flok i Claus Nar Gruppe, og pludselig blev spejderhytten, Akaciehytten, der var et gammelt sommerhus placeret på en grund bag Akaciegården, og som spejderne havde brugt siden 1956, for lille.

"Vi kunne ikke få lov til at udvide hytten, da der var planer om at anlægge en villavej – Uglekæret - hen over vores grund. Gårdejer Westergård foreslog at vi flyttede længere ud på Akaciegårdens jorde. I 1962 – 1963 byggede vi Vestervang på en og nye større grund", fortælles det i det 70 års jubilæumsskrift, som Claus Nar Gruppe har fået udarbejdet.

I august 1966 deltes Claus Nar Gruppe. Peter Lassen Flok samt patruljen Drabanter blev til Peter Lassen Gruppe. Claus Nar Flok og resten af troppen blev i Claus Nar Gruppe med Sven Krarup Nielsen som tropsleder. De to grupper ejede i fællesskab Vestervang og Nejede Vesterskov. I 1972 besluttede Gretesholm og Claus Nar grupper at arbejde frem mod en sammenlægning af grupperne.

Ønsket om Grantoften

"Der blev fremsendt en plan til kommunalbestyrelsen for udvikling af spejderarbejdet i Farum med et konkret ønske om at måtte overtage Grantoften (spejderhytten på Frederiksborgevej, red.) efter motorvejsbyggeriet samt et forslag om at finde plads til husbyggeri øst for Stavnsholt til flere spejdergrupper i Farum", fortælles det i jubilæumsskriftet.

Ønsket blev ikke helt opfyldt, da Grantoften blev brugt som tilsynskontor for motorvejsbyggeriet, og da motorvejsbroen styrtede sammen, blev muligheden for at overtage Grantoften udskudt. I stedet resulterede henvendelsen til kommune i, at Claus Nar overtog Bådudlejningen - og i 1973 og '74 drev spejdergruppen den med aktiv deltagelse fra Greteholms seniorafdeling.

I 1979 gik Claus Nars store ønske endelig i opfyldelse, gruppen fik Grantoften, og den 12. april 1980 blev grundstenen til det nuværende byggeri - et hus, der udvendig ligner det gamle Grantoften - lagt. Herfra tog mange af de stadig kendte traditioner udspring. I en del år arrangerede unge spejderledere nemlig sommerferieaktiviteter ved Grantoften i form af en uges byggelegeplads, hvor spejderne byggede huse, som de skulle overnatte i, og i 1989 blev traditionen med sankthansbål i Fredtofteparken startet sammen med Lokalhistorisk Forening.

Sven Kraup Nielsen har været med som leder i Claus Nar Gruppe i årtier. Foto: Helene Holm Stolle

Sven Kraup Nielsen har været med som leder i Claus Nar Gruppe i årtier. Foto: Helene Holm Stolle

I 1993 blev Claus Nar Gruppe, som vi kender den fra i dag, dannet ved en sammenlægning af drengegruppen Claus Nar Gruppe og pigegruppen Gretesholm Gruppe - med Winniw Martinsen og Sven Krarup Nielsen som gruppeledere. Året efter startede Spejdernes Genbrug, som alle genbrugsglade mennesker i Furesø - og også udenfor kommunegrænsen - kender.

I dag lever Claus Nar Gruppe stadig i bedste velgående med alle spejdertraditioner i hævd - og gruppen lærer også ikke-spejdere om spejderlivets glæder. Med folkeskoleskolereformen begyndte Claus Nar Gruppe nemlig at arrangere åben skole som udeskole for en dag med båltænding, madlavning og orienteringsløb.

Publiceret 26 August 2019 08:21

Gratis film med Farum Jazzklub

arrangement Gratis filmforevisning ved Farum Jazzklub inviterer til gratis filmforevisning for medlemmer i Grafen i Farum Kulturhus torsdag 21. november kl. 18.

Her viser man 'Round Midnight', en film om Dexter Gordon fra 1986.

Filmen er en Hollywood-produceret spillefilm der handler om Jazz og jazzmusikere i slutningen af 1950'erne. Dale Turner, der et jazzgeni på en saxofon, har svært ved at blive anerkendt i hjemlandet USA. Han flytter derfor til Paris, hvor han bliver venner med musikelskeren Francis, der designer plakater.

Filmen er både humoristisk og rørende og rummer mange musiske indslag med datidens musikere. I filmen medvirker bl.a Mads Vinding, Palle Mikkelborg, Herbie Hancock, John McLaughlin, Wayne Shorter, Ron Carter og flere andre.

Filmen viser omkostningerne ved en kunstnerisk aktivitet der er så intens og krævende, men samtidig er den en hyldest til det frigørende og inspirerende i jazzen.

Filmen er med engelsk tale og ikke tekstet.

jesl