Sognepræst Caroline Kollenberg Thisted i Værløse Kirke, som er en af de tre kirker i Værløse og Hareskov Sogn.

Sognepræst Caroline Kollenberg Thisted i Værløse Kirke, som er en af de tre kirker i Værløse og Hareskov Sogn.

Caroline er ny præst i Værløse: Det er som at komme hjem

Caroline Kollenberg Thisted er ny præst i Værløse og Hareskov Sogne. Hun er opvokset i Allerød, og det betyder meget for hende at være tilbage i samme område.

Af
Louise Mørch Vilster

Selvom det hele er nyt, er det samtidig en fornemmelse af at komme hjem. Sådan beskriver sognepræst Caroline Kollenberg Thisted sit nye job i Værløse og Hareskov Sogne, hvor hun blev indsat den 18. august og samtidig holdte sin første gudstjeneste. 42-årige Caroline Kollenberg Thisted har de seneste otte år været præst i Nykøbing Sjælland tæt ved Rørvig, og før det var hun præst i domkirken i Roskilde.

"Jeg er opvokset i Allerød og har gået på Birkerød Gymnasium, så jeg har fornemmelsen af at komme hjem til et område, jeg kender. Skoven er anderledes her end på andre dele af Sjælland. Det betyder også virkelig meget at komme tæt på familien igen", fortæller hun.

Alene som præst på landet

Caroline Kollenberg Thisted er flyttet til Værløse sammen med sin mand og tre børn på 12, 14 og 15 år, og en af grundene til at hun er glad for at være havnet i Værløse og Hareskov Sogne er fællesskabet med de andre præster og det øvrige personale. I sognet er de fem præster, der på skift prædker i de tre kirker.

"Jeg ville gerne være en del af en større arbejdsplads med flere præster og med mere dynamik. For mig er det vigtigt at være flere om at dele et præsteembede, og på landet står man meget alene med den opgave, som både kan være en frihed og en byrde", forklarer hun.

I Nykøbing Sjælland var Caroline Kollenberg Thisted den gennemgående præst, mens der derudover var to præster på halv tid. Det var derfor hende som kirkegængerne og menighedsrådet kom til i alle slags situationer.

"Jeg synes, at det er en lettelse i den forstand, at alle ikke kigger den samme vej. Vi er flere præster om at fordele aktiviteterne imellem os, og vi kan gøre det efter vores forskellige evner og interesser", siger hun.

Voksen-konfirmandforløb

For Caroline Kollenberg Thisted ligger den store interesse især hos de yngre voksne mellem 30-50 år, og hun barsler med tanken om et voksen-konfirmandforløb, som skal bestå af aktiviteter, der fremmer samtaler om de sværere ting i livet.

"Det er en alder, hvor mange mennesker bliver i tvivl om livet, og hvem man skal være. Der er nogle muligheder, som pludselig ligger bag en, og jeg mener, at kirken har nogle gode udsagn, som kan bruges til at gå i dialog om de emner", siger hun og fortsætter:

"Måske får de ikke svar, men de kan få en at tale med. Derfor mener jeg, at kirken kan være en væsentlig samtalepartner, og det gælder ikke kun præsterne men også de andre kirkegængere", siger hun.

Vigtigt at handle med de lokale

Samtalerne kunne for eksempel opstå i samtale-saloner efter en gudstjeneste og have et særligt tema som også gik igen i gudstjenesten. I Nykøbing Sjælland arrangerede hun for eksempel samtalefrokoster, hvor kirkegængerne mødtes over lidt mad. Men det er vigtigt for Caroline Kollenberg Thisted, at kirkens arrangementer ikke bliver en fiks idé fra præsten, men at det er noget, der er efterspurgt i sognet.

"Det skal være relevant. Det tager tid at lande som ny præst, og finde ud af hvad folk savner. Derfor er det også vigtigt at bo i det samme område som de lokale og handle i de samme butikker. For kirken er altid en relation og ikke kun betjening", siger hun.

Publiceret 04 September 2019 11:30