Som det kan ses på billedet, er der mange og store frugtlegemer fra svampeangrebet nede ved roden af træet. Foto: Naturstyrelsen.

Som det kan ses på billedet, er der mange og store frugtlegemer fra svampeangrebet nede ved roden af træet. Foto: Naturstyrelsen.

Derfor blev kæmpe bøgetræ fældet på Christianshøjvej

Fund af Kæmpesporesvamp i et stort bøgetræ på Christianshøjvej betød, at Naturstyrelsen forleden måtte fælde træet

Af
Helene Holm Stolle

Hvert år besigtiger Naturstyrelsen de træer, der står langs offentlige veje for løse grene, råd svamp eller anden form for svækkelse. På Christianshøjvej, der gennemskærer skoven Ganløse Ore, blev der i den forbindelse fornylig fundet et bøgetræ, der viste tydelige tegn på svækkelse. Her voksede der nemlig frugtlegemer af Kæmpeporesvamp ud fra roden af træet. Det fortæller skovløber Kristian Dagsland til Furesø Avis.

Fundet af træet betød, at vejen blev delvist spærret i torsdags den 5. september, da det var nødvendigt at fælde det store træ - også selvom Naturstyrelsen helst ikke fælder træer.

"Men en fældning var nødvendig, for ellers ville træet kunne vælte uden varsel - selv i stille vejr", siger Kristian Dagsland og forklarer, at man netop er ekstra opmærksom på Kæmpeporesvampen af en helt særlig årsag.

"Svampen er kendt for at angribe og æde rødderne på træerne, og derfor bliver træet meget ustabilt og kan falde fuldstændig ukontrolleret. Typisk vælter træet i den retning, hvor det har flest grene, og i dette tilfælde ville det være ud over vejen, hvis det ikke som ved denne lejlighed under fældningen også blev trukket i en anden retning af en traktor med spil og kraftige wirer".

"I Naturstyrelsen er vi selvfølgelig kede af at skulle fælde store flotte træer, men på grund af borgernes sikkerhed er vi nødt til det", siger skovløber Kristian Dagsland. Foto: Naturstyrelsen.

Efter fældningen af træet blev det skåret i mindre stykker og slæbt ind i skovbunden, hvor det vil få lov til at ligge og rådne væk. På den måde gavner det insekter, svampe og fugle, fortæller Kristian Dagsland og fortsætter:

"Det passer fint med, at denne del af skoven netop er udpeget til at blive passet med fokus på biodiversitet, og sådan et træ kan gavne tusindvis af forskellige organismer mange år frem".

Om Kæmpesporesvampen

  • Kæmpeporesvamp lever af at nedbryde dødt træ - især bøg.
  • Svampen består af en stor samling af læderbrune hatte. Den kan under gunstige forhold blive op til 1 meter i bredden, især når den vokser på gamle stubbe.
  • Kæmpeporesvamp er ikke kendt som en god spisesvamp, og det er ikke mange, der samler den for at bruge den i madlavningen. Smagen er ikke mild, som de kendte spisesvampe men syrlig. Den skal endvidere koges eller steges i længere tid, før den overhovedet er værd at putte i munden.

Publiceret 09 September 2019 09:32