Gert Klausen (tv) er driftsleder på Driftsgården, og han glæder sig til at se effekten af de nye rottefælder, der bliver taget i brug til november, når Værløse Bypark står færdig. På billedet ses også Emil Duran fra Furesø kommune, Anders Fromsejer sammen med Matt Gyldenkilde fra IntelligentCity, der har udviklet den nye type rottefælde, og Jørgen Andersson fra Driftsgården. Foto: Helene Holm Stolle

Gert Klausen (tv) er driftsleder på Driftsgården, og han glæder sig til at se effekten af de nye rottefælder, der bliver taget i brug til november, når Værløse Bypark står færdig. På billedet ses også Emil Duran fra Furesø kommune, Anders Fromsejer sammen med Matt Gyldenkilde fra IntelligentCity, der har udviklet den nye type rottefælde, og Jørgen Andersson fra Driftsgården. Foto: Helene Holm Stolle

Fælder under byens skraldespande: Furesø satser på giftfri bekæmpelse af rotter

En helt ny rottefælde sat i soklen på kommunens skraldespande skal løse problemet med rotter i Furesø. Til november sættes de første fælder op

Af
Helene Holm Stolle

Det bliver en helt ny måde at bekæmpe rotter på, når de 30 nye skraldespande, der lige nu står på Driftsgården i Værløse, bliver taget i brug. Der er nemlig tale om bekæmpelse uden gift.

"Vi er spændte på at tage det nye system i brug. Det er nemlig rigtig smart på flere områder samtidig med, at det er godt for miljøet. Det er nemlig ikke kun rotter, der går i de traditionelle fælder med gift, som man kender fra i dag, det gør mus blandt andet også, og mus bliver spist af fuglene, der dermed også får giften i sig. Det problem undgår vi fremover samtidig med, at vi løser det stigende problem, der er med rotter rundt om i Furesø", siger Gert Klausen, der er driftsleder på Driftsgården.

Det er virksomheden Intelligent City, der har specialiseret sig i grønne løsninger, som har udviklet den nye type rottefælde - der i øvrigt er produceret lokalt i Værløse af virksomheden CB Svendsen - der er udstyret med en sensor, der giver direkte besked til Driftsgården, når der er gået en rotte i fælden.

"På den måde sparer vi ressourcer ved ikke hele tiden at skulle køre ud og kontrollere fælderne. Samtidig giver det os også et bedre overblik over, hvor stort problemet med rotter reelt er, for med de nye fælder, bliver rotten der, når den først er fanget modsat i dag, hvor rotten spiser noget gift, løber væk og kan gemme sig mange steder, inden den dør nogle dage efter ", lyder det fra Jørgen Andersson, der i mange år har været Furesøs rottefænger - ikke mindst sammen med gravhunden Nynne, der desværre ikke er med ham længere.

Den nye type rottefælde er en klapfælde, der bliver placeret i en sokkel under skraldespandene - både på de nyindkøbte, der skal placeres på Værløse Bymidte, når etableringen af Værløse Bypark står færdig i november, men også på allerede eksisterende skraldespande rundt om i kommunen.

"Det betyder, at Furesø Kommune ikke skal investere i flere nye skraldespande end højst nødvendigt, og samtidig skærmes bybilledet for de velkendte men heller ikke særligt kønne rottegift-kasser", fortæller Anders Fromsejer fra Intelligentcity.

Stigende problem

I sidste uge vedtog Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling en ny handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i Furesø Kommune. Heri konstateres det, at der er sket en voldsom stigning i antallet af rotteanmeldelser i Furesø de seneste syv år. I 2012 var der således 976 anmeldelser, mens der i 2018 blev modtaget 1529 anmeldelser. Målet er at bringe anmeldelserne ned med 10 procent, og det skal ikke gøres alene med de nye skraldespande med indbyggede fælder.

Kommunen vil nemlig også satse på opsætning af redekasser til ugler. 'Det vil være en måde at tiltrække fuglene på, så de kan etablere sig i kasserne og få unger. Ugler lever som bekendt af gnavere og nogle uglearter også af rotter og rotteunger, og det er ved videnskabelige forsøg bevist, at rovfugle/ugler kan have en positiv effekt i forbindelse med reduktion af en gnaverbestand', lyder det i den netop vedtagede handlingsplan.

'Samtidig vil Furesø Kommune også informere borgerne om, hvordan man kan fodre vilde fugle, holde høns og fodre vildtet i det åbne land, uden at det fører til rotteproblemer', lyder det endvidere i handlingsplanen, hvor der også gøres klart, at der sættes ind med rottesikringer i kommunale bygninger og hos boligselskaber.

Kom til åbent hus

Der bliver rig mulighed for at blive klogere på rottebekæmpelsen i Furesø Kommune, når Driftsgården på lørdag den 14. september mellem klokken 10 og 16 åbner portene og byder borgerne indenfor. Her vil Gert Karlsen sammen med sine folk på Driftsgården nemlig står klar med masser af spændende fortællinger og gode råd.

"Men der bliver også masser af andre spændende at ting at kaste sig over - både for børn og voksne. Hvem vil ikke gerne om i en 22 meter høj kran, prøve en minigraver eller en af vores el-biler", siger Gert Karlsen og tilføjer, at der også bliver masser af forsyninger at få i pølsevognen.

"Vi glæder os til at vise alt det spændende, som vi her på Driftsgården laver", lyder det fra Gert Karlsen.

Publiceret 10 September 2019 00:00

Gratis film med Farum Jazzklub

arrangement Gratis filmforevisning ved Farum Jazzklub inviterer til gratis filmforevisning for medlemmer i Grafen i Farum Kulturhus torsdag 21. november kl. 18.

Her viser man 'Round Midnight', en film om Dexter Gordon fra 1986.

Filmen er en Hollywood-produceret spillefilm der handler om Jazz og jazzmusikere i slutningen af 1950'erne. Dale Turner, der et jazzgeni på en saxofon, har svært ved at blive anerkendt i hjemlandet USA. Han flytter derfor til Paris, hvor han bliver venner med musikelskeren Francis, der designer plakater.

Filmen er både humoristisk og rørende og rummer mange musiske indslag med datidens musikere. I filmen medvirker bl.a Mads Vinding, Palle Mikkelborg, Herbie Hancock, John McLaughlin, Wayne Shorter, Ron Carter og flere andre.

Filmen viser omkostningerne ved en kunstnerisk aktivitet der er så intens og krævende, men samtidig er den en hyldest til det frigørende og inspirerende i jazzen.

Filmen er med engelsk tale og ikke tekstet.

jesl