"Jeg er dybt taknemmelig over at have fået lov til at være på Borgen", siger Egil Hulgaard efter sit vikariat for Mette Abildgaard (C) i august og september. Foto: Helene Holm Stolle

Fra rådhuset til Borgen: "Det har været en periode fyldt med ærefygt"

I to måneder har det lokale byrådsmedlem Egil Hulgaard vikarieret for Mette Abildgaard i Folketinget. "Det har været stort"

Af
Helene Holm Stolle

At være en del af Folketinget er en af de helt store drømme for 57-årige Egil Hulgaard, der til dagligt er medlem af byrådet i Furesø Kommune for Konservative. Og drømmen er kun blevet større, nu hvor han har haft Christiansborg som sin faste arbejdsplads i to måneder. I august og september har han nemlig vikarieret for Mette Abildgaard, der har været på barsel.

"Der er selvfølgelig en ydmyghed forbundet med det, jeg vil gerne repræsentere Danmark. Samtidig synes jeg, at jeg har noget at bidrage med - både livserfaring og erfaringen fra byrådsarbejdet, ligesom jeg har min uddannelse, så på den måde er min faglige ballast også i orden", lyder det fra Egil Hulgaard, der ikke lægger skjul på, at han mener, at enhver politiker i Folketinget burde have erfaring fra kommunalpolitik.

Jeg er fuld af ærefrygt, når jeg er herinde. Her er så meget historie, og her er taget så mange beslutninger, at man ikke kan være andet

"Det er en stor fordel at være lokalpolitiker, inden man kan stille op til Folketinget. At have det borgernære udgangspunkt er så vigtigt, når man skal beslutte noget, og jeg tør godt at påstå, at der ville komme flere og bedre beslutninger, hvis flere folketingspolitikere havde siddet i lokale byråd", lyder det fra Egil Hulgaard.

Selvom det har været i en stille periode, Egil Hulgaard har vikarieret for Mette Abildgaard, så har han alligevel fået en fornemmelse af, hvad det vil sige, at være medlem af Folketinget. Han har endda været på talerstolen i Folketingssalen, og den oplevelse har printet sig fast som en af de helt store.

Egil Hulgaard foran den velkendte trappe på Christiansborg.

Egil Hulgaard foran den velkendte trappe på Christiansborg. "Jeg er fuld af ærefrygt, når jeg er herinde", siger han. Foto: Helene Holm Stolle

"Det var fantastisk og gav mig den der følelse af, at jeg faktisk var med i Folketinget. Jeg er så taknemmelig for, at Mai Mercado gav mig muligheden, for det er jo en kæmpe anerkendelse", lyder det fra Egil Hulgaard, der samtidig understreger, at det ikke var uden nervøsitet, at han rykkede ind som barselvikar for Mette Abildgaard.

"Men alle uden undtagelse har været så søde - også på tværs af partier - og jeg er dybt imponeret over den plads, som både Mai Mercado og Søren Pape giver de nye. Vi har alle været med i de politiske diskussioner på lige fod med de 'gamle' garvede, og det er jo netop på den måde, at man vokser", fortæller Egil Hulgaard.

Fuld af ærefrygt

Selvom Egil Hulgaard i dag bevæger sig hjemmevant rundt på Christiansborg, hopper sikkert af og på de velkendte paternoster-elevatorer og uden problemer finder vej fra kontor til kontor, så sker det ikke helt uden at være benovet. Over det imponerende og smukke bygningsværk - byggeriet af Christiansborg blev påbegyndt i 1733 - men også over al den historie, der gemmer sig bag hver enkelt lille mursten.

"Jeg er fuld af ærefrygt, når jeg er herinde. Her er så meget historie, og her er taget så mange beslutninger, at man ikke kan være andet", lyder det fra Egil Hulgaard, der trods kærligheden til Folketinget på ingen måde synes, at det bliver trist at komme tilbage til byrådet i Furesø.

"Absolut ikke, for lokalpolitik er så tæt på borgerne, og det har nogle værdier, som det landspolitiske ikke har. I byrådet har man ofte en følelse af at kunne gøre en forskel for borgerne", fortæller han og understreger, at det som byrådspolitiker også er langt nemmere at få indflydelse end i Folketinget - "der er jo forskel på 21 medlemmer og 179", griner han.

Selvom der er mange ting, som Egil Hulgaard tager med sig fra de to måneder på Borgen, så er der særligt én, som han vil fremhæve; At de enkelte kommuner skal gøres stærkere.

"I spillet mellem stat og kommuner, skal den enkelte kommunes rolle gøres stærkere. Kommunen skal have mere at bestemme selv, for på den måde kan den også bedre navigere og sætte borgerne mere i spil - og det er nødvendigt", lyder det fra Egil Hulgaard.

Publiceret 17 September 2019 06:15