Bybækhallen er et af de steder, hvor Furesø Kommune har opsat kameraer. Foto: Jens Berg Thomsen

Bybækhallen er et af de steder, hvor Furesø Kommune har opsat kameraer. Foto: Jens Berg Thomsen

Kommunen sætter kameraer op i haller for at tælle motionister

Mange haltider går til spilde, fordi foreningerne ikke dukker op. Derfor har kommunen sat kameraer op for at se, hvor meget aktivitet der er i hallerne

Af
Louise Mørch Vilster

Sportshaller Når idrætsforeninger booker faste tider i kommunens haller, er det langt fra altid, at timerne bliver brugt, og det giver tomme haller. Det er dyrt for kommunen, som yder lokaletilskud til foreninger, og samtidig kunne andre idrætsudøvere få gavn af tiderne, som der ofte er rift om. Derfor har Folkeoplysningsudvalget i Furesø Kommune taget et nyt værktøj i brug, som skal rapportere, hvor mange personer der er i idrætshallerne på forskellige tidspunkter.

Et vigtigt værktøj

Det sker ved, at et eller flere kameraer tager fotos hver halve time i hallerne, og via det statistiske optællingssystem Hallmonitor bliver der optalt, hvor meget og hvornår faciliteten bliver brugt. Det er ikke muligt at identificere personerne på billederne, da de efter fotograferingen bliver sløret, og de oprindelige fotos bliver hverken gemt eller kan genskabes. Der er nu opsat 13 kameraer i haller, sale og bevægelseslokaler, som tæller blandt andre Søndersøhallen, Bybækhallen og i Solvanghallen.

"Det er det værktøj, vi har manglet i flere år. Vi gør det ikke for sjov skyld, for der har fra politisk side længe været påstande om masser af ledig kapacitet, og det ønsker vi konkret viden om," siger formanden for Folkeoplysningsudvalget, Mogens Daniel Bruun.

Han understreger samtidig, at Furesø Kommunes jurister har godkendt opsætningen af systemet, og at de har været meget opmærksomme på de nye GDPR-regler for beskyttelse af persondata. Derfor er det vigtigt, at ingen kan genkendes.

"Det er ikke foto-udstyr i gængs forstand. Hvis det havde noget med overvågning at gøre, havde vi ikke gjort det. Kommunens jurister har været koblet på, så der er ikke noget at sætte en finger på," siger han.

Mange andre kommuner i landet er på vej med lignende systemer fra Hallmonitor, så de også kan få større viden om, hvor meget hallerne reelt bliver brugt. Systemet har kostet mellem 50.-75.000 kroner, og er betalt af Folkeoplysningsudvalgets egne midler.

Ligger på server i Jylland

Furesø Kommune fik for nogle år siden lavet en kapacitetsanalyse af kommunens idrætsfaciliteter af Syddansk Universitet i samarbejde med Idrættens Analyseinstitut, og det er på baggrund af resultaterne fra denne samt, at der ofte ikke er ansatte til stede i hallerne i foreningstiden, at de 13 kameraer er sat op. Det fortæller chefkonsulent i Center for Borgerservice, Kultur og Erhverv, Jakob Hermansen.

"Der er generelt et flot fremmøde, men der er nogle haller, der falder lidt ud. Det vigtige er, at få foreningerne til at melde tilbage, om de anvender deres tid. For ellers kan de komme i spil til andre foreninger, eller vi kan anvende tiden til den selvorganiserede idræt," siger han og tilføjer, at foreningerne ikke altid får meldt tilbage, når de ikke anvender den tid, som de har booket.

"De glemmer ofte at sige, hvis de for eksempel ikke kan få stillet et hold."

I modsætning til mange andre kommuner, der bruger systemet fra Hallmonitor, ligger registreringerne for Furesø Kommune ikke i en sky, men på en server i Jylland.

"Vores DPO (Data Protection Officer red.) er meget omhyggelig med, at lovgivningen om persondata overholdes. Det hele bliver derfor håndteret i Danmark, og der er ikke andre, som har adgang til systemet end os," siger han.

Mange undskyldninger

Ifølge Mogens Daniel Bruun kommer foreningerne med mange forskellige forklaringer, når de bliver spurgt, hvorfor de ikke er mødt op til tider, som de har booket.

"De har et helt katalog af undskyldninger. Så er træneren blevet syg en halv time før, eller de har spillet på udebane. I nogle tilfælde er det sandt, men vi ved ikke i hvilke tilfælde. Vi vil have vished for, at hallerne bliver brugt," siger han.

Det er under et halvt år siden, at kameraerne blev sat op, og alle foreninger, der har aktiviteter i de berørte haller, er forinden blevet skriftligt orienteret. I alle haller er der også kommet skiltet op ved indgangene. Folkeoplysningsudvalget har endnu ikke taget kontakt til foreninger, hvor de kan se, at tiderne ikke er blevet brugt, da der blandt andet har været nogle tekniske opstartsproblemer, men udvalget skal snart have et evalueringsmøde med kommunen.

"Vi ser frem til at bruge det på den lange bane. Det er et spændende projekt," siger Mogens Daniel Bruun.

Publiceret 23 October 2019 06:00

Gratis film med Farum Jazzklub

arrangement Gratis filmforevisning ved Farum Jazzklub inviterer til gratis filmforevisning for medlemmer i Grafen i Farum Kulturhus torsdag 21. november kl. 18.

Her viser man 'Round Midnight', en film om Dexter Gordon fra 1986.

Filmen er en Hollywood-produceret spillefilm der handler om Jazz og jazzmusikere i slutningen af 1950'erne. Dale Turner, der et jazzgeni på en saxofon, har svært ved at blive anerkendt i hjemlandet USA. Han flytter derfor til Paris, hvor han bliver venner med musikelskeren Francis, der designer plakater.

Filmen er både humoristisk og rørende og rummer mange musiske indslag med datidens musikere. I filmen medvirker bl.a Mads Vinding, Palle Mikkelborg, Herbie Hancock, John McLaughlin, Wayne Shorter, Ron Carter og flere andre.

Filmen viser omkostningerne ved en kunstnerisk aktivitet der er så intens og krævende, men samtidig er den en hyldest til det frigørende og inspirerende i jazzen.

Filmen er med engelsk tale og ikke tekstet.

jesl