Modelfoto:

Modelfoto: Adobe Stock

Cykeltyverier ved station: Bondo og politiet er klar til videoovervågning

Borgmester Ole Bondo Christensen (S) vil tage de mange cykeltyverier ved Værløse Station op med politiet og se på løsninger

Af
Louise Mørch Vilster

Cykelparkering Furesø Kommune har en målsætning om at være en grøn kommune, og en af vejene til det, er at flere vælger toget frem for bilen. Derfor ærger det borgmester Ole Bondo Christensen (S), at mange borgere oplever at få stjålet deres cykel ved Værløse Station. Borgerne deler især deres frustrationer på Facebook-siden '3500 Værløse'.

"Det er rigtig irriterende at få stjålet sin cykel, og hvis vi skal være en grøn kommune, kan det være et af fokusområderne. Vi har et lokalråd i samarbejde med politiet, og det er noget, vi vil tjekke op på," siger han.

Øget patruljering

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der for tredje kvartal blev anmeldt 143 cykler stjålet for hele Furesø Kommune, mens der har været 357 anmeldelser for 2019 indtil videre. Det har ikke været muligt at få tal kun fra Værløse Station. Furesø ligger dermed næsthøjest i de nordsjællandske kommuner kun overgået af Rudersdal Kommune.

Ole Bondo Christensen fortæller, at der er kommet cykelstativer op ved Værløse Station, som gør det lettere at låse cyklen fast til stativet, men han er åben for flere tiltag, der kan dæmme op for de mange tyverier.

"Man kunne godt forestille sig at sætte overvågning op, for hvis der er organiseret og tyvene læsser cyklerne op i biler, så er vi nødt til at have ekstra overvågning. Det er Politiet, der ved, hvad det rigtige er at gøre. Det kan også være, at de skal komme forbi og patrulje, så vi kan øge den politimæssige opmærksomhed," foreslår han.

Ole Bondo Christensen mener også, at en løsning kan være flere cykelbure ved stationen, da der i øjeblikket kun er et cykelbur.

"Det kan vi tale med DSB om, men først skal vi have nogle tal fra stationen. Vi har gjort meget for at fremme cykeltransporten i Furesø, så det er rigtig surt, hvis det bliver modarbejdet. Man skal ikke være bange for at miste sin cykel, hver gang man sætter den ved stationen," siger han.

Lav opklaringsprocent

Hos Nordsjællands Politi fortæller politiinspektør Carsten Spliid, at det med lige netop cykeltyverier er svært at trække tal ud fra bestemte områder, for at se, hvor der er størst problemer i en kommune.

"Vi skal bruge energi på at få tallene nedbrudt, da de bliver registreret centralt i modsætning til for eksempel biltyverier. Derfor kan vi ikke se, hvor der er hot spots i de enkelte kommuner. Men generelt har vi tanke på, at det især er ved s-togstationer, at der bliver stjålet meget. Det kunne være interessant at komme bag om, så det er noget vi vil vende på vores lokalrådsmøde i december. Jeg vil prøve at få lavet en top-fem over, hvor der bliver stjålet flest cykler i Furesø Kommune," siger han.

Carsten Spliid erkender blankt, at cykeltyverier normalt ikke er noget, som Politiet bruger mange ressourcer på, og at opklaringsprocenten er meget lav.

"Hvis vi skal opklare cykeltyverier, skal vi nærmest tage dem på fersk gerning, og det sker ikke ret ofte," siger han.

Opmærksomme borgere

Carsten Spliid er ligesom borgmester Ole Bondo Christensen åben over for videoovervågning ved cykelparkering, der både kan have en forebyggende effekt, men som også kan være med til at fange organiseret tyveri af cykler.

"Hvis der er et stort raid, og der kommer en bil forbi, hvor der bliver taget 20 cykler, så kan man se det på kameraet. Det vil vi helt klart være med til at kigge," siger han.

Politiinspektøren opfordrer også borgerne til at være opmærksomme og for eksempel sende billeder til Politiet, hvis de ser noget mistænkeligt.

"De må gerne tippe politiet og sende et billede ind, uden at de behøver at stå frem. Det giver information, som vi kan bruge i vores efteretningsarbejde, og måske er bilen kendt fra en anden politikreds, så vi kan begynde at koble tingene sammen," siger han.

Publiceret 30 October 2019 17:30

Gratis film med Farum Jazzklub

arrangement Gratis filmforevisning ved Farum Jazzklub inviterer til gratis filmforevisning for medlemmer i Grafen i Farum Kulturhus torsdag 21. november kl. 18.

Her viser man 'Round Midnight', en film om Dexter Gordon fra 1986.

Filmen er en Hollywood-produceret spillefilm der handler om Jazz og jazzmusikere i slutningen af 1950'erne. Dale Turner, der et jazzgeni på en saxofon, har svært ved at blive anerkendt i hjemlandet USA. Han flytter derfor til Paris, hvor han bliver venner med musikelskeren Francis, der designer plakater.

Filmen er både humoristisk og rørende og rummer mange musiske indslag med datidens musikere. I filmen medvirker bl.a Mads Vinding, Palle Mikkelborg, Herbie Hancock, John McLaughlin, Wayne Shorter, Ron Carter og flere andre.

Filmen viser omkostningerne ved en kunstnerisk aktivitet der er så intens og krævende, men samtidig er den en hyldest til det frigørende og inspirerende i jazzen.

Filmen er med engelsk tale og ikke tekstet.

jesl