Peter Bruhn tør ikke længere stille sin cykel på Værløse Station, når han pendler på arbejde. Han mener, at politikerne bør tage problemet med cykeltyverier mere alvorligt. Foto: Louise Mørch Vilster

Peter Bruhn tør ikke længere stille sin cykel på Værløse Station, når han pendler på arbejde. Han mener, at politikerne bør tage problemet med cykeltyverier mere alvorligt. Foto: Louise Mørch Vilster

Furesø ligger i top over cykeltyverier:Det er et kæmpe problem, siger borger

I mange kommuner er cykeltyverierne raslet ned i de seneste år, men ikke i Furesø. Peter Bruhn fra Værløse har fået stjålet tre cykler fra Værløse Station

Af
Louise Mørch Vilster

Cykeltyveri Når det gælder cykeltyverier, ligger Furesø Kommune desværre helt i top blandt de 11 nordsjællandske naboer. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der for tredje kvartal i 2019 blev anmeldt 143 stjålne cykler, som kun overgås af Rudersdal Kommune, hvor der i samme periode var 175 anmeldelser. Til sammenligning blev der i Allerød Kommune kun anmeldt 61 cykeltyverier i tredje kvartal af 2019 og i Egedal 59 tyverier.

Furesø Kommune ligger også på andenpladsen, når det gælder årets første ni måneder lagt sammen, hvor der i alt er anmeldt 357 tyverier. Derudover skal der regnes med et mørketal, da langt fra alle tyverier bliver anmeldt. Hvor cyklerne bliver stjålet fra er ikke til at se i statistikkerne, men på Facebook-siden '3500 Værløse', er der mange borgere, som skriver, at de har fået stjålet cykler fra Værløse Station.

Fået stjålet tre cykler

En af dem Peter Bruhn, der bor i Værløse, og hver dag pendler til København. Han har på kort tid fået stjålet tre cykler fra stationen, og skrev derfor et opslag i'3500 Værløse', som fik mange kommentarer fra borgere, der havde oplevet det samme.

"Det er virkelig irriterende. Først blev min søns cykel stjålet kun en uge efter, at jeg havde købt den. Det var med en godkendt lås, der var låst fast til cykelstativet, og den blev stjålet om dagen, mens han var på tur med skolen. Jeg fik selv stjålet min cykel en måned efter, jeg havde købt den. Den var også låst fast til stativet. Så lånte jeg min kones cykel, som også blev stjålet," fortæller han.

Tyverierne er sket ved forskellige cykelparkeringer på stationen, og nu vælger Peter Bruhn i stedet at parkere sin cykel ved biblioteket. Det har indtil videre virket.

"Jeg tænkte, hvad er flugtvejen ved biblioteket. Men der er ikke plads til mange cykler, og man skal gå langt ned til stationen," siger han.

For Peter Bruhn er det derfor uholdbart med de mange cykeltyverier, som gør det sværere at pendle til og fra København.

"Der er i forvejen mangel på parkeringspladser til biler. Løsningen er helt sikkert flere cykelbure, eller at Politiet gør en aktiv indsats. Det tyder på, at det er professionelle, for hvordan skal de ellers få skåret cyklen fri af låsen. Den er umulig at klippe over," siger han, og foreslår også videoovervågning ved cykelparkeringen.

Peter Bruhn vil også gerne lave opråb til politikerne.

"Hvis jeg var politiker, var det noget, jeg ville tage op. Der er rigtig mange, der cykler til stationen hver dag, så det er et kæmpe problem. Det var også derfor, at jeg skrev et opslag på Facebook," siger han.

Kan ikke bruge cykelbure

På Værløse Station findes der et såkaldt cykelbur, hvor cyklerne er låst inde. Her vil Peter Bruhn hellere end gerne parkere sin cykel, og han henvendte sig derfor til DSB for et år siden for at købe adgang til cykelburet.

"Jeg fik at vide, at det havde man længe ikke kunne købe adgang til, og at de ville være klar med et nyt system i starten af 2019," siger han.

Hos DSB bekræfter chef for Bygherre og Entreprise i DSB Ejendomme, Niels Dam, at der er et nyt system på vej, og at det derfor kun er personer, der tidligere har købt adgang, som kan bruge cykelburet.

"Vi forventer, at det vil være klar i begyndelsen af det nye år, hvor man skal bruge kort i stedet for nøgle, da det andet er et forældet system," siger han og tilføjer, at DSB ikke har planer om at sætte flere cykelbure op ved Værløse Station.

Ingen planer om overvågning

I forhold til cykeltyverier har DSB ikke et overblik over, om der bliver stjålet mange cykler fra Værløse Station. Der er dog ikke noget, som forhindrer DSB i at sætte videoovervågning op ved cykelparkeringen for at skabe bedre vilkår for efterforskning, men det er der ikke nogen planer om ifølge Niels Dam.

"Jeg går ud fra, at kunderne melder tyverier til Politiet. Det er ikke noget, vi holder øje med. Men hvis det er noget, som Politiet henvender sig til os med, så tager vi det naturligvis alvorligt. Politiet er for os en god samarbejdspartner, " siger han.

For Peter Bruhn vil det være ærgerligt, hvis han skal til at tage bilen til København, eller at han skal kæmpe om parkeringspladserne ved stationen.

"Jeg kan godt lide cykelturen til stationen, og jeg vil hellere tage toget end bilen på arbejde. Jeg kan godt lide, at høre musik eller at læse i toget, og jeg vil også gerne gøre noget for miljøet. Kommunen burde gøre det til et prestigeprojekt at gøre noget ved cykeltyverierne og finde en løsning sammen med DSB og Politiet," mener han.

Publiceret 30 October 2019 09:00

Gratis film med Farum Jazzklub

arrangement Gratis filmforevisning ved Farum Jazzklub inviterer til gratis filmforevisning for medlemmer i Grafen i Farum Kulturhus torsdag 21. november kl. 18.

Her viser man 'Round Midnight', en film om Dexter Gordon fra 1986.

Filmen er en Hollywood-produceret spillefilm der handler om Jazz og jazzmusikere i slutningen af 1950'erne. Dale Turner, der et jazzgeni på en saxofon, har svært ved at blive anerkendt i hjemlandet USA. Han flytter derfor til Paris, hvor han bliver venner med musikelskeren Francis, der designer plakater.

Filmen er både humoristisk og rørende og rummer mange musiske indslag med datidens musikere. I filmen medvirker bl.a Mads Vinding, Palle Mikkelborg, Herbie Hancock, John McLaughlin, Wayne Shorter, Ron Carter og flere andre.

Filmen viser omkostningerne ved en kunstnerisk aktivitet der er så intens og krævende, men samtidig er den en hyldest til det frigørende og inspirerende i jazzen.

Filmen er med engelsk tale og ikke tekstet.

jesl