Daginstitutionen Kildehuset i Farum Hovedgade skal efter planen flytte i nyrenoverede lokaler ved siden af Solvangsskolens FFO. Foto: Jens Berg Thomsen.

Daginstitutionen Kildehuset i Farum Hovedgade skal efter planen flytte i nyrenoverede lokaler ved siden af Solvangsskolens FFO. Foto: Jens Berg Thomsen.

Politikere stemmer imod CO2-neutrale daginstitutioner - V og Ø er forargede

Socialdemokratiet og Konservative vil ikke gøre Kildehuset og Solvangsskolens FFO CO2-neutrale

Af
Louise Mørch Vilster

Renovering Et flertal i Udvalget for natur, miljø og grøn omstilling besluttede mandag aften den 21. oktober at renovere Solvangsskolens FFO og daginstitutionen Kildehuset for i alt 19,9 millioner i stedet for 24,8 millioner kroner. Det betyder, at de to institutioner ikke bliver CO2-neutrale og selvforsynende med energi som solceller og jordvarme. Udvalgsformand Lene Munch-Petersen (S) valgte selv at stemme for den mindre løsning sammen med Lene Bang (S) og Susanne Mortensen (K), mens Øjvind Vilsholm (Eh.l.) og Gustav Juul (V) stemte for den store energirenovering.

"Jeg synes, det er en god løsning. Vi får alle brugerønskerne opfyldt, men vi får ikke den samme CO2 neutralitet som med den store løsning. Vi får ikke solceller og jordvarme, det er der de store investeringer ligger," siger Lene Munch-Petersen.

Det er til trods for, at den socialdemokratiske gruppe har som mål at gøre alle skoler og daginstitutioner CO2 neutrale inden 2030. Beslutningen blev senere på ugen stemt videre i Økonomiudvalget, og på onsdag den 30. oktober, skal sagen videre til byrådet til endelig vedtagelse.

Halvhjertet løsning

Øjvind Vilsholm (Eh.l.) er meget overrasket over, at Socialdemokratiet ikke stemte for at gøre institutionerne CO2-neutrale.

"Når proppen alligevel er taget af flasken, så lad os gøre lave en ordentlig miljøløsning fra starten. Til min store overraskelse støttede Socialdemokratiet ikke op om den løsning. Jeg kan slet ikke forstå, at man vælger en halvhjertet løsning. Når Kildehuset alligevel skal flytte, fortjener de det bedste, med alt det, de har været igennem," siger han.

Også Gustav Juul (V) raser over beslutningen fra Socialdemokratiet:

"Det er jo helt hul i hovedet ikke at gøre det ordentligt fra starten af. Det går i den grad imod kommunens politik, og vi risikerer, at vi om nogle få år skal lave bygningen om igen. Jeg er meget overrasket over, at Socialdemokratiet ikke vil passe bedre på miljøet," siger han.

Sidste år blev det besluttet i byrådet, at Kildehuset skal flytte fra sine nuværende lokaler i Farum Hovedgade til lokalerne Bifrost ved siden af Solvangsskolens FFO. Det blev dengang vedtaget med et snævert flertal, og for nyligt blev debatten taget op igen af Enhedslisten og Venstre. Det skete, fordi der kom uventede udgifter på fem millioner kroner til brandsikring på grund af skærpede krav fra myndighederne. Derfor lagde forvaltningen op til, at der samtidig energirenoveres i de to institutioner.

Gustav Juul og Øjvind Vilsholm ønskede på grund af de nye udgifter, at stille et ændringsforslag om at droppe flytningen af Kildehuset, men da de to socialdemokratiske udvalgsmedlemmer stemte imod og Susanne Mortensen (K) stemte blankt til udvalgsmødet, var der ikke opbakning til forslaget.

Et slag i luften

Susanne Mortensen (K) har tidligere stemt for at lade Kildehuset blive, hvor det ligger i dag, men hun valgte at stemme blankt til ændringsforslaget om, at lade Kildehuset blive i de nuværende lokaler, da der efter hendes vurdering, alligevel ikke ville være opbakning til forslaget i byrådet.

"Det ville betyde, at sagen ville være forhalet yderligere. Jeg tror ikke, at flertallet til at flytte Kildehuset har ændret sig, så det ville være et slag i luften. Det vil jeg ikke byde vores borgere," mener hun.

Susanne Mortensen valgt at stemme for den mindre energirenovering, selvom hun sagtens kunne se gode perspektiver i at gøre de to institutioner CO2-neutrale.

"Man kan spørge, hvorfor ikke gå hele vejen? Scenarie et er bestemt ikke uinteressant, men det tipper på økonomien, selvom vi det er med låneoptag. Der sker stadig energiforbedringer, så jeg valgte at balancere mellem økonomien og brugernes behov," siger hun.

Publiceret 31 October 2019 09:17

Gratis film med Farum Jazzklub

arrangement Gratis filmforevisning ved Farum Jazzklub inviterer til gratis filmforevisning for medlemmer i Grafen i Farum Kulturhus torsdag 21. november kl. 18.

Her viser man 'Round Midnight', en film om Dexter Gordon fra 1986.

Filmen er en Hollywood-produceret spillefilm der handler om Jazz og jazzmusikere i slutningen af 1950'erne. Dale Turner, der et jazzgeni på en saxofon, har svært ved at blive anerkendt i hjemlandet USA. Han flytter derfor til Paris, hvor han bliver venner med musikelskeren Francis, der designer plakater.

Filmen er både humoristisk og rørende og rummer mange musiske indslag med datidens musikere. I filmen medvirker bl.a Mads Vinding, Palle Mikkelborg, Herbie Hancock, John McLaughlin, Wayne Shorter, Ron Carter og flere andre.

Filmen viser omkostningerne ved en kunstnerisk aktivitet der er så intens og krævende, men samtidig er den en hyldest til det frigørende og inspirerende i jazzen.

Filmen er med engelsk tale og ikke tekstet.

jesl