Hvis der skal oprettes en ungdomsuddannelse i Furesø, skal det være i samarbejde med et eller flere omkringliggende gymnasier. Her er det Egedal Gymnasium & HF. Arkivfoto

Hvis der skal oprettes en ungdomsuddannelse i Furesø, skal det være i samarbejde med et eller flere omkringliggende gymnasier. Her er det Egedal Gymnasium & HF. Arkivfoto

Furesø må ikke oprette eget gymnasium

Drømmen om et alment gymnasium lever stadig i Furesø. Men det bliver som filial af andet gymnasium

Af
Louise Mørch Vilster

Uddannelse I Furesø må de unge rejse udenfor kommunegrænsen for at gå på alment gymnasium eller anden ungdomsuddannelse. Der findes kun det private Marie Kruse Gymnasium, og derfor har mange byrådspolitikere længe ønsket at få oprettet en ungdomsuddannelse.

Men hvis Furesø skal have sin egen ungdomsuddannelse, skal det højst sandsynligt ske i samarbejde med et eller flere gymnasier i andre kommuner. Furesø Kommune fik i marts afslag fra Børne- og Undervisningsministeriet om at oprette et offentligt alment gymnasium. I stedet foreslog ministeriet, at kommunen undersøger, om et af de omkringliggende gymnasier er interesseret i at oprette en filial i Furesø.

"Der er en overkapacitet af pladser på STX (almen gymnasiel uddannelse red.) i Nordsjælland. Så ministeriet så ikke fornuft i endnu et selvstændigt gymnasium," siger formand for Udvalg for skole og uddannelser, Henrik Poulsen (S).

Filial af gymnasium

Udvalget havde onsdag aften møde, hvor oprettelsen af en ungdomsuddannelse blev drøftet efter indstilling fra forvaltningen. Kommunen har taget kontakt til seks omkringliggende gymnasier og fire af dem vendte hurtigt tilbage og var interesserede.

"Der er 800-900 unge, der forlader kommunen hver dag. Det er der grund til at lave om på. Vi kigger bredt på det, fra STX til erhvervsuddannelser. Vi kigger også på, hvor vi kan etablere det og på omkostningerne. For det er ikke gratis. Nu handler det om, at vi skal gøre os interessante for dem, der udbyder ungdomsuddannelser," siger Henrik Poulsen.

Forvaltningen arbejder lige nu videre med tre scenarier. I det første opretter et af de interesserede gymnasier en filial i Furesø, og i det andet scenarie går to eller flere gymnasier sammen om et oprette en filial. Det tredje scenarie går ud på at etablere et campus, hvor flere typer af ungdomsuddannelse placeres under samme tag.

Det er endnu ikke klart, hvilke økonomiske konsekvenser en ny ungdomsuddannelse vil få for Furesø Kommune. Der er heller ikke planer om, hvor en kommende ungdomsuddannelse kan ligge.

Henrik Poulsen ser store muligheder i at skabe et campus med flere typer ungdomsuddannelser.

"Det kan være med til at styrke ungdomslivet i Furesø. Mange unge springer fra den ene uddannelse til den anden, og derfor vil det være godt med et campus med flere uddannelser. Jeg ved ikke, hvad der ender med, for der er mange faktorer, der spiller ind," siger han.

Tæt på station

Sagen har også været drøftet til det seneste møde i Udvalget for beskæftigelse og erhverv, hvor formand Hasan Yilmaz (A) er begejstret over at følge det videre forløb.

"Det vil være helt fantastisk. Det vil være godt for erhvervslivet og give noget liv til kommunen. Men det vigtigste er, at det er en holdbar løsning, som der søgning på. Det skal undersøges grundigt, før vi tager en beslutning," siger han.

Hasan Yilmaz har ikke konkrete bud på, hvor en ungdomsuddannelse eller campus kan ligge, men mener, at det skal være tæt på enten Farum eller Værløse Station, så de unge let kan komme frem og tilbage.

For at en ny ungdomsuddannelse skal blive en realitet er der brug for politisk opbakning fra både Børne-og Undervisningsministeriet og Region Hovedstaden. Den arbejder forvaltningen lige nu med at afdække, og der skal samtidig findes egnede lokationer. Forvaltningen regner med, at en ny ungdomsuddannelse tidligst kan udbydes fra skoleåret 2022/23.

Publiceret 13 November 2019 15:30