Vært Sofie Østergaard overrækker den store check til eleverne fra 5.B. Foto: Louise Mørch Vilster

Vært Sofie Østergaard overrækker den store check til eleverne fra 5.B. Foto: Louise Mørch Vilster

Overrasket af DR Ultra: Skoleelever vinder stor klimakonkurrence

Elever i 5.B på Stavnsholtskolen blev overrasket af DR Ultra som vinder af 'Knæk Klimakoden'

Af
Louise Mørch Vilster

Konkurrence For eleverne i 5.B på Stavnsholtskolen i Farum var det en helt almindelig onsdag. Det vil lige sige, indtil DR Ultra bankede på døren klar med kameramand, konfettirør og en stor, blå check på 15.000 kr. til en klassetur.

"Jeg er bare kommet for at fortælle, at I har vundet 'Knæk Klimakoden," råbte vært Sofie Østergaard, mens der sprang konfitti ned over eleverne, som var både glade og meget overraskede.

Mere end 10.000 elever fra hele landet har deltaget i ultra:bits innovationskonkurrence 'Knæk Klimakoden', hvor eleverne skal komme med forslag til, hvordan deres forældre kan blive mere klimavenlige med teknologiske opfindelser.

Klassen vandt den ene af to hovedpræmier, hvor den anden blev vundet af Gug Skole ved Aalborg. Hos 5.B vandt de prisen for 'Bedste Løsning' ved at finde på et klimaur, som skal gøre hele familien mere klimavenlig og bevidste om deres forbrug.

Fundet på klimaur

Klimauret skal registrere det daglige forbrug af vand og elektricitet og opfordre til at familien konkurrerer mod hinanden om at være mest klimavenlige. Klasselærer Eva Kristjánsdóttir fortæller, at det er elevernes helt egen idé.

"En af pigerne fik idéen, da begge hendes forældre har et Fitbit-ur (aktivitetsmåler red.), og det inspirede hende til, at man også kan beregne, hvor meget CO2, der bliver brugt. De har brugt et par uger på det, og de har blandt andet lavet en reklamevideo. Det har virkelig fanget eleverne, og det er fedt at vise dem, at skolen kan handle om andet end regnestykker og matematik. Det kan også handle om innovation," siger hun.

Eva Kristjánsdóttir har måtte holde det hemmeligt for eleverne, at de havde vundet.

"Er I klar over, hvor svært det har været," sagde hun til eleverne.

"Er I ikke stolte? I har slået 21 andre klasser i finalen. Men dommerne var ikke i tvivl, da det kom til stykket," sagde Ultra-vært Sofie Østergaard.

Emnerne i konkurrencen er inspireret af FN's verdensmål, og konkurrencen er en del af læringsindsatsen ultra:bit, der laves i samarbejde med CFU (Center for Undervisningsmidler) og Industriens Fond. Eleverne får nu sparring til at videreudvikle deres gode idéer med ASTRA - det nationale naturfagscenter og er inviteret med på ultra-bits vinderstand på Science Expo 2020 i København.

Publiceret 15 November 2019 11:30