De fire præster der var med til drop in-dåb i Værløse. Johannes Krarup er i midten. Foto: Værløse Kirke

De fire præster der var med til drop in-dåb i Værløse. Johannes Krarup er i midten. Foto: Værløse Kirke

Præst om drop in-dåb:Jeg var meget skeptisk i begyndelsen

16 mødte op, da der for første gang var drop in-dåb i Værløse. For præst Johannes Krarup krævede det først lidt overvejelse

Af
Louise Mørch Vilster

Kirke Værløse Kirke var godt besøgt, da der den 26. oktober var inviteret til drop in-dåb. På dagen mødte 16 op for at blive døbt, og aldersmæssigt spændte de bredt fra unge teenagere til over 60 år.

Fænomenet drop in-dåb er kendt fra andre kirker og startede oprindeligt på Vesterbro, men det var første gang, at det fandt sted i Værløse. Der var fire præster til at tage imod, og en af dem var Johannes Krarup.

"Vi var lidt åbne over for, om der kom to eller 30. Aldersmæssigt var det rimelig fordelt. Der var syv over 18 år, og kun et under et år, og så var der tre store børn. Den ældste var over 60 år," siger han.

Forskellige grunde

Før dåben har man en samtale med præsten, da det er vigtigt, at de ved, hvad de går ind til, og til samtalen kan de fortælle om baggrunden for deres valg. Det er vidt forskelligt, hvorfor folk møder op til drop in-dåb, men Johannes Krarup fortæller, hvorfor det passer bedre for nogle i stedet for at holde en traditionel dåb.

"Man kan forestille sig, at det er moren med fødselsdepression, der ikke orker at holde en stor fest, men i stedet kommer halvandet år senere. Det kan også dreje sig om teenagere, som går til konfirmationsforberelse og derfor gerne vil døbes," siger han.

Hvis barnet er under 18 år, skal de have samtykke fra forældrene, som også skal være til stede.

"Vi havde nogle, hvor forældrene ikke selv var medlem af Folkekirken, men hvor det var barnets eget ønske at blive døbt. Det var jeg selv lidt overrasket over," siger Johannes Krarup.

Skal være seriøst

Drop in-dåb kan for nogle lyde lidt poppet og uden den seriøsitet, som Folkekirken normalt er forbundet med. Det tog også lidt tid, før Johannes Krarup var med på idéen.

"Jeg var meget skeptisk i begyndelsen. For jeg vil ikke tilbyde noget, der er poppet, så det skulle lige fordøjes. Jeg vil ikke være med til at devaluere dåbens sakramente, men vi fandt frem til en ordning, vi alle kan stå inde for. Vi fik tid til at have en samtale inden, for man skal ikke bare komme ind af døren og få vand i hovedet. Man skal opleve at blive sat over for noget stort," siger han.

Ud over de fire præster er der også frivillige dåbsværter, som byder velkommen til de fremmødte, og som også kan fungere som vidner. Derudover er der et lille cafeómråde, som er med til at skabe en hyggelig atmosfære. Efter dåben fejres det med et glas bobler, og man er velkommen til at tage familie eller venner med.

"Efter dåben får man en børnebibel eller almindelig bibel i dåbsgave," siger Johannes Krarup.

Værløse Kirke hører under Værløse Hareskov Sogne, og næste drop in-dåb er allerede i kalenderen. Det bliver i Hareskov Kirke den 14. marts.

Publiceret 19 November 2019 05:30