Ole Bondo Christensen, der er borgmester i Furesø, og hans kollega fra Egedal Willy Eliasen tror begge, at en status som naturpark vil give flere besøgende til området. Arkivfoto: Martin Warming

Ole Bondo Christensen, der er borgmester i Furesø, og hans kollega fra Egedal Willy Eliasen tror begge, at en status som naturpark vil give flere besøgende til området. Arkivfoto: Martin Warming

Unikt landskab får status som naturpark

Mølleådalen er nu blevet optaget i Friluftsrådets mærkningsordningen Danske Naturparker

Af
Martin Warming

Martin Warming

Naturpark Mølleåen, hvis smukke natur strækker sig ind i Egedal, Furesø, Frederikssund og Allerød kommuner, bliver det 10. naturområde, som Friluftsrådet optager i mærkningsordningen Danske Naturparker.
Det smukke og varierede natur- og kulturlandskab, der strækker sig mellem Farum og Slangerup, er blevet optaget i Friluftsrådets mærkningsordning Danske Naturparker.
Området bliver dermed den 10. naturpark i Danmark, der enten får mærket Danske Naturparker eller er optaget i mærkningsordningen som 'pilotnaturpark'.
Flere besøgende
Naturpark Mølleåen bliver etableret af Egedal og Furesø Kommuner i tæt samarbejde med Foreningen Naturparkens Venner, Naturstyrelsen, Allerød og Frederikssund Kommuner og Danmarks Naturfredningsforening.
"Vi er meget glade og stolte over, at den særlige natur, som vi deler i området omkring Mølleådalen, nu også får den særlige opmærksomhed den fortjener. Vi tror på, at en status som naturpark vil give endnu flere besøgende en stor friluftsoplevelse, og skabe nye muligheder for at trække publikum til fra nær og fjern", siger Egedals borgmester, Willy Eliasen og Furesøs borgmester, Ole Bondo Christensen.
Istidslandskab
Naturparken omfatter tre store søer og ni større skove og har i alt et areal på cirka 50 kvadratkilometer. Naturværdien i området er stor på grund af istidslandskabet med de unikke tunneldale og forskellige jordarter, som skaber stor biologisk rigdom i området. Halvdelen af området er fredet, og en del er beskyttet under Natura 2000.
Udnævnelsen af Naturpark Mølleåen vil blandt andet betyde, at der vil blive sat fokus på formidling af områdets kulturhistorie, og at de allerede gode muligheder for friluftsliv vil blive udbredt.
Fik du læst: FC Nordsjælland banker FCK og Brøndby på ny rangliste
I Friluftsrådet har man især lagt mærke til de frivillige ildsjæle, som har været engagerede i naturområdet i mange år, og som har haft afgørende betydning for naturparkens tilblivelse.
"Vi er meget imponerede over det store frivillige engagement, der er omkring Naturpark Mølleåen, og vi håber, at optagelsen i Danske Naturparker kan være med til at skabe endnu flere gode friluftsoplevelser i det unikke naturområde", siger Jan Ejlsted, der er direktør for Friluftsrådet.

Fakta om Danske Naturparker

De øvrige naturområder, der er omfattet af Friluftsrådets mærkningsordning Danske Naturparker er Naturpark Åmosen, Naturpark Vesterhavet, Naturpark Maribosøerne, Naturpark Nakskov Fjord og Naturpark Amager. Derudover er Nissum Fjord, Lillebælt og Christiansø og Randers Fjord optaget som såkaldte pilotnaturparker, der er godt på vej til at opfylde de 10 kriterier, det kræver at blive udnævnt som naturpark.
Friluftsrådets mål med at arbejde for naturparker i Danmark er at give naturen et løft og give befolkningen bedre muligheder for friluftsoplevelser tæt på, hvor de bor.

Publiceret 15 December 2016 06:00