Flemming Pedersens første kamp som cheftræner endte med 0-0 mod FC Midtjylland. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Flemming Pedersens første kamp som cheftræner endte med 0-0 mod FC Midtjylland. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Den nye træner er kun lidt bange for de hurtige tv-spørgsmål

Flemming Pedersen lover at fastholde både stil og linje som under forgængeren Kasper Hjulmand. Men det er alligevel en anden person, der er blevet cheftræner for FC Nordsjælland

Af
Niels Idskov

FCN Flemming Pedersen måler ikke succes i sort eller hvidt, men i ambitioner, i tilgangen til kampene og i udvikling.

"Populært sagt går jeg altid efter 'guldet'. Vi skal ikke sætte os små mål. Det er mit udgangspunkt. Så målet i denne sæson er bronze. Selv om vi er nogle point efter OB, der lige nu er treer. Bronze fik vi også sidste år, da vi sluttede lige foran FC København. Dengang fik vi kun otte point i mesterskabsslutspillet. Det skal forbedres i år. Det er det vi går efter, og med 0-0 mod FC Midtjylland er vi godt i gang. Forskellen på at være med her og så i nedrykningsspillet er stor. I mesterskabsspillet bliver vi testet i tempo og kvalitet mod de bedste, mens man i nedrykningskampe udvikler mentalitet."

55-årige Flemming Pedersen er efter mere end et halvt trænerliv i baggrunden trådt frem i forreste linje. Efter Kasper Hjulmands farvel til FC Nordsjælland er klubbens tekniske direktør også blevet udstyret med titlen cheftræner. I dag er Flemming Pedersen glad for beslutningen, men der var en anelse tvivl ind over, før han sagde ja til tilbuddet. Ikke på grund af mangel faglige kvalifikationer, for her er der ikke mange danske trænere, der matcher Flemming Pedersen, men på grund af de meget udadvendte perspektiver i rollen. Som ung trænerkandidat blev han nærmest ven af huset i Ajax Amsterdam, besøgte træninger og talte med cheftræner Louis van Gaal. Siden har han videreuddannet sig på egen hånd - udover at han taget de træneruddannelser og kurser, der overhovedet findes på de her breddegrader.

Introvert

"Jeg er en introvert person, der tænker grundigt over tingene, inden jeg tager så stor en beslutning som at blive cheftræner i FC Nordsjælland. Det endte med et ja - også fordi jeg måske senere ville fortryde, hvis jeg takkede nej. Jeg har været cheftræner før, men ikke på så højt niveau. Jeg har altid været fokuseret på udvikling og det både teoretiske og praktiske arbejde i baggrunden, så jeg har aldrig ensidigt gået efter et cheftrænerjob i Superligaen, men nu er jeg her, og det bliver spændende. Også selv om der står et tv-hold foran én og helst skal have korte og kontante udtalelser. Det skal jeg lige vænne mig til. Det er ikke min spids-kompetence, for jeg er typen, der lige skal tænke, inden jeg siger noget, men man kan vel vokse med opgaven," siger han.

Der er således ikke den mindste grund til at betvivle, at Flemming Pedersen kan holde FCN-fanen lige så højt som forgængeren. Han og Kasper Hjulmand har i øvrigt arbejdet sammen længe, bl.a. i sæsonen 2014-15 i Mainz 05 som trænerpar i den tyske Bundesliga, og allerede fra 2011-14 og igen siden 2017 i FC Nordsjælland.

Stærkt samarbejde

"Kasper meddelte sit stop allerede i december, og jeg blev tilbudt jobbet lidt ind i januar. Det betragter jeg som en stor anerkendelse. Egentlig skulle jeg først begynde i jobbet til sommer, men Kasper og jeg blev enige om at starten på slutspillet var en passende lejlighed til at skifte. Mit ja til jobbet her betyder også slut på samarbejdet med Kasper, som jeg har været virkelig glad for. Vi passer godt sammen - måske fordi vi supplerer hinanden, Kasper som er ekstrovert og mere intuitiv end jeg, der først og fremmest er analyserende. Vi ser meget ens på fodbold, og trænerskiftet får ingen indflydelse på spillestilen og tilgangen til fodbold. Det bliver samme kurs som hidtil."

Flemming Pedersen er ægte nordsjællænder. Født i Plejelt ved Tikøb, ungdomsspiller i Helsingør, men tidligt i gang med trænerkarrieren. Han er også en ægte klubmand. Flemming Pedersen har - afbrudt af to år i Mainz og Brentford - været ansat i FC Nordsjælland siden 2006, de første fem år som bindeleddet mellem Superligaholdet og ungdomsafdelingen. Han vidste tidligt, at han ville være fodboldtræner og begyndte med at gøre Espergærdes lilleputter til sjællandske pokalvindere i 1983 og mestre som drengespillere to senere efter finalesejr over Brøndby.

Flemming Pedersen tænker fodbold døgnet rundt. I FC Nordsjælland er han både cheftræner og teknisk direktør. Foto: Niels Idskov

Flemming Pedersen tænker fodbold døgnet rundt. I FC Nordsjælland er han både cheftræner og teknisk direktør. Foto: Niels Idskov

"Jeg havde praktisk erfaring, inden jeg det første trænerkursus. Det er vigtigt at prøve tingene af, inden man begynder at læse bøgerne og se kampanalyser og alt det der," fastslår Flemming Pedersen, der allerede som 30-årig blev cheftræner for Helsingør IF i 2. division. Inden han kom til FC Nordsjælland arbejdede han med ungseniorer i FC København, og det var der han begyndte at få smag for arbejdet i en superligaklub.

Kunst og bold

Sideløbende med sine første trænerjob arbejdede Flemming Pedersen som altmuligmand på kunstmuseet Louisana. Det var der, at den tidligere sproglige student, tjente til dagen og vejen, ligesom han lærte en stor del af det, der kan bruges i jobbet som fodboldtræner.

"Jeg er typen, der kan lide at bygge noget op, og da jeg fik chancen i FC Nordsjælland slog jeg til. Sideløbende har jeg forsøgt at dygtiggøre mig. Min passion for fodbold fylder meget, og det har den altid gjort. Og det er det at få idéerne og se dem udført af spillere og trænere, ja det er det største jeg ved," siger Flemming Pedersen.

Hvis man taler om et liv i fodbold for den nye FCN-cheftræner, så er det faktisk en underdrivelse. Og når man hører ham tale om det, lyder det anderledes end hos dem, der bare praler af deres travlhed. For ham er fodbold en livsstil - og lidt mere til.

Ingen favorithold

"Jeg har min arbejdsdag her i klubben, og om aftenen sidder jeg også og studerer lidt fodbold på min computer. Det er min kone, der holder mig opdateret på, hvad der står i avisen," griner Flemming Pedersen, der bor i Søborg ved Gladsaxe.

Hans fodboldsyn er bredt og åbent, men grundlæggende skabt af den teknisk betonede og boldbesiddende totalfodbold, som Ajax Amsterdam og det hollandske landshold introducerede i halvfjerdserne.

"Jeg har ingen favorithold, når jeg ser fodbold. Jeg ser på det tekniske og det taktiske, og jeg tager viden og erfaring ind flere steder fra, f.eks. den særlige måde at forsvare på som Diego Simeone praktiserer i Atletico Madrid."

Med sin tilgang til fodbold som et spil, hvori teknik og udvikling af unge spillere er i højsædet, er Flemming Pedersen nok den optimale træner for en klub med en så tydelig ungdomsvision som FC Nordsjælland. Sæson for sæson udvikles talenter, der en efter en stryger til udlandet i en ung alder, hvorfor det for træneren ofte er ligesom at begynde forfra med at skabe et hold. Men det sidste generer ikke Flemming Pedersen.

"Det er lige det ved jobbet her, som jeg elsker. Udfordringen og udviklingen".

fakta

Cheftrænere i FCN

FC Nordsjælland har siden etableringen i 2003 haft fem cheftrænere fordelt på seks perioder. Flemming Pedersen er nummer seks.

Listen ser således ud:

  2001-2004: Christian Andersen.

  2005-2006: Johnny Petersen.

  2006-2011: Morten Wieghorst.

  2011-2014: Kasper Hjulmand.

  2014-2015: Olafur Kristjansson.

  2016-2019: Kasper Hjulmand

  2019-: Flemming Pedersen

Publiceret 12 April 2019 10:39

Gratis film med Farum Jazzklub

arrangement Gratis filmforevisning ved Farum Jazzklub inviterer til gratis filmforevisning for medlemmer i Grafen i Farum Kulturhus torsdag 21. november kl. 18.

Her viser man 'Round Midnight', en film om Dexter Gordon fra 1986.

Filmen er en Hollywood-produceret spillefilm der handler om Jazz og jazzmusikere i slutningen af 1950'erne. Dale Turner, der et jazzgeni på en saxofon, har svært ved at blive anerkendt i hjemlandet USA. Han flytter derfor til Paris, hvor han bliver venner med musikelskeren Francis, der designer plakater.

Filmen er både humoristisk og rørende og rummer mange musiske indslag med datidens musikere. I filmen medvirker bl.a Mads Vinding, Palle Mikkelborg, Herbie Hancock, John McLaughlin, Wayne Shorter, Ron Carter og flere andre.

Filmen viser omkostningerne ved en kunstnerisk aktivitet der er så intens og krævende, men samtidig er den en hyldest til det frigørende og inspirerende i jazzen.

Filmen er med engelsk tale og ikke tekstet.

jesl